Στο 10-25% υπολογίζουν τα περιθώρια ανόδου των ελληνικών τραπεζικών μετοχών οι αναλυτές της Morgan Stanley, αλλά τηρούν ουδέτερη στάση απέναντι στον κλάδο. Με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να έχει πέσει κάτω από το 6%, το QE δεν θεωρείται πια καταλύτης για τις τραπεζικές μετοχές, αναφέρει ο οίκος. 

Με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν σημειώσει άνοδο 35% τον τελευταίο μήνα, και με δεδομένο ότι η πορεία τους ακολουθεί τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, η Morgan Stanley εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν περίοδοι κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης του κλίματος. Τελικά, η απόδοση κεφαλαίου που εκτιμάται στο 5-7% έως το 2019 σημαίνει ότι ο κλάδος έχει κάποια αξία, αλλά με την ανάκαμψη να είναι αργή, ο οίκος δηλώνει neutral.

Η Morgan Stanley θέτει την τιμή στόχο στα 2,78 ευρώ για την Alpha Bank (περιθώριο ανόδου 25%), στα 0,41 ευρώ για την Εθνική (+22%), στα 0,28 ευρώ για την Τρ. Πειραιώς (+19%) και στα 0,98 ευρώ για τη Eurobank (+11%).

Για όσους θέλουν να αποκτήσουν έκθεση στον κλάδο, οι αναλυτές συστήνουν την Alpha και την Εθνική, λόγω των ισχυρών κεφαλαιακών θέσεών τους, την ποιότητα ενεργητικού και τελικά, την υψηλότερη κερδοφορία.

Ο οίκος θεωρεί ότι τα σκαμπανεβάσματα στο πολιτικό μέτωπο δεν έχουν τελειώσει, καθώς το εάν η συμφωνία με τους πιστωτές είναι αρκετή για να δοθεί πρόσθετη ελάφρυνση χρέους και να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, παραμένει ασαφές. Και παρότι η δημοσιονομική εικόνα εμφανίζεται σημαντικά βελτιωμένη, η οικονομία έχει επηρεαστεί αρνητικά από την αβεβαιότητα των διαπραγματεύσεων. «Επομένως, ακόμα και εάν το κλίμα φαίνεται να έχει ανακάμψει, η τροχιά της ανάπτυξης αναμένεται να παραμείνει αδύναμη και οι αναποδιές είναι πιθανές στο μέλλον, αφού θα υπάρξουν πολλές ακόμα αξιολογήσεις του προγράμματος», καταλήγει η MorganStanley.