Να κλείσει με κάθε τρόπο την «ανοικτή πληγή» των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρεί η ΔΕΗ και για τον λόγο αυτό ενισχύει την τακτική των διακανονισμών με νέο πρόγραμμα δόσεων για το 2017, το οποίο, όμως, ίσως να είναι και το τελευταίο του είδους του. Και αυτό, καθώς, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, η επιχείρηση σε δεύτερο χρόνο θα προχωρήσει σε πιο «αποφασιστικές μεθόδους», προσλαμβάνοντας σύμβουλο.

Η ΔΕΗ έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών που ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ, με ένα σημαντικό τμήμα να αφορά οφειλές μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών και φορέων του ευρύτερου Δημοσίου. Από αυτά έχουν διακανονιστεί περί τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα μένουν σε εκκρεμότητα.

Αυτό που έχουν παρατηρήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ είναι πως ένα μεγάλο μέρος των οφειλών προέρχεται από μικρούς οικιακούς λογαριασμούς (ή μικρές επιχειρήσεις) και καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν λόγω της κρίσης. Στον πίνακα που παρουσιάζει σήμερα η «Ε» εμφανίζονται ληξιπρόθεσμοι 1.536.305 πελάτες οι οποίοι οφείλουν συνολικά 469 εκατ. ευρώ, αλλά κατά κεφαλήν δεν χρωστούν περισσότερο από 1.000 ευρώ ο καθένας. Δηλαδή, η οφειλή τους είναι από 1 έως 1.000 ευρώ. Σε αυτήν την κατηγορία εστιάζεται και η προσπάθεια της ΔΕΗ για διακανονισμούς, η οποία έχει αποδώσει, αλλά ίσως όχι τα αναμενόμενα. Μέχρι το τέλος του 2016 από τις περιπτώσεις αυτές ρυθμίστηκαν 225.246 λογαριασμοί με οφειλές 121,8 εκατ. Παρ’ όλα αυτά, 1,3 εκατ. λογαριασμοί που είναι ληξιπρόθεσμοι δεν έχουν ρυθμιστεί και οι οφειλέτες (της κατηγορίας) χρωστούν ακόμα 347 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το «πρόβλημα» έχει μια αναλογικότητα ως προς τον πληθυσμό σε όλους τους νομούς της χώρας (με την εξαίρεση ίσως του Νομού Πειραιά). Λογικά, η μεγαλύτερη «τρύπα» παρουσιάζεται στην Αττική, με περισσότερο από μισό εκατομμύριο λογαριασμούς σε εκκρεμότητα. Από αυτούς ρυθμίστηκαν μόνο οι 86.000, ενώ 425.109 πελάτες της ΔΕΗ συνεχίζουν να χρωστούν συνολικά 116 εκατ. ευρώ. Πιο συνεπείς είναι οι Θεσσαλονικείς: από τα 40 εκατ. των οφειλών έβαλαν σε ρύθμιση τα 11,5 εκατ., ενώ «αρρύθμιστα» μένουν 28,7 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα των «μπαταχτσήδων» της ΔΕΗ (με οφειλή 1-1.000 ευρώ) τρίτοι είναι οι Αχαιοί, με συνολικές οφειλές 16 εκατ. (και εκτός ρυθμίσεων τα 11,6 εκατ.), τέταρτοι οι Ηρακλειώτες, με συνολικές οφειλές 14,4 εκατ. (και εκτός ρυθμίσεων τα 10,8), και πέμπτοι οι Ευβοείς, με χρέη 11,5 (και εκτός ρυθμίσεων οφειλές 8,9 εκατ. ευρώ).

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΔΕΗ προχώρησε σε μια νέα εκστρατεία για ρυθμίσεις οφειλών που θα ισχύσει μέχρι το τέλος Μαΐου. Για οφειλή έως 1.000 ευρών καταβάλλεται άμεσα. Για τις οφειλές άνω των 1.000 ευρώ υπάρχουν δυο επιλογές: Είτε άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σε 18 μηνιαίες δόσεις είτε καταβολή του 15% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σε 36 μηνιαίες δόσεις. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, θα ισχύει 10% προκαταβολή και οι μηνιαίες δόσεις θα διαμορφώνονται ανάλογα με τον μέσο μηνιαίο λογαριασμό, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.

Η ρύθμιση αυτή ίσως να είναι και μια τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες. Οπως προ ημερών σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης, «η είσπραξη των ληξιπροθέσμων είναι ένας διαρκής αγώνας, θεωρούμε ότι αυτές οι πολιτικές των διευκολύνσεων έχουν φτάσει περίπου στα όριά τους. Ετσι, λοιπόν, έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε πιο αποφασιστικές μεθόδους. Θα προσλάβουμε εταιρεία η οποία έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων και με διεθνή εμπειρία, όπου έχουν συστήματα δικά τους, που αναλύουν την πελατεία με βάση ιστορικά στοιχεία, έχουν λογισμικά με τα οποία αναλύουν την κατάσταση του κάθε πελάτη, με πολύ πιο -θα πω την έκφραση- σοφιστικέ μεθόδους και πιστεύουμε, μας έχουν υποσχεθεί, ότι η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%», είπε ο κ. Παναγιωτάκης και πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα δώσει πολύ μεγάλη ανάσα στη ΔΕΗ.

Ο ίδιος ενημέρωσε, επίσης, ότι η επιχείρηση δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε σε τιτλοποίηση: «Υπάρχουν μεγάλα διεθνή funds, τράπεζες -και η Bank of America και η Deutsche Bank και η HSBC-, όλοι, οι οποίοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις οφειλές, τα ληξιπρόθεσμα, εάν δουν ότι έχεις έναν αξιόπιστο μηχανισμό συλλογής τους. Αρα, θα αξιοποιήσουμε και αυτό, εντός των ημερών. Γενικά η ΔΕΗ, όπως είπα, σε λίγα χρόνια πρέπει να κάνει αυτά που δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες».

Δείτε εδώ τα στοιχεία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανά περιφερειακή ενότητα