Την αξιολόγηση «CCC» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch. 

Ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2017 και στο 3% για το 2018, από 1,8% και 2,2% αντίστοιχα.

Ο οίκος σημειώνει ότι σε γενικές γραμμές, η Αθήνα έχει συμμορφωθεί με τους όρους του προγράμματος, ωστόσο στέκεται στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, προειδοποιώντας ότι αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας της εμπιστοσύνης και κατ’ επέκταση υπονόμευσης της πρόσφατης ανάκαμψης της οικονομίας.

Η συμμόρφωση αυτή της Αθήνας με τους όρους του προγράμματος είναι κατά την εκτίμηση του οίκου, ένας λόγος που οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ήταν προετοιμασμένοι να προχωρήσουν σε εκταμίευση κεφαλαίων χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ. Ο δεύτερος λόγος, είναι η επιθυμία να αποφευχθεί μία πολιτική κρίση στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια μιας «φορτωμένης» εκλογικά χρονιάς στην Ευρώπη.

Ωστόσο, κατά τον οίκο, οι κίνδυνοι παραμένουν και ένα αρνητικό σοκ σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης και την καταβολή της επόμενης δόσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πάντως, οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι τελικώς θα επέλθει συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ τονίζουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αποφύγει τις εκλογές, επικαλούμενοι τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο οίκος Fitch παρατηρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο του 0,5%, φτάνοντας στο 2,5% του ΑΕΠ, ενώ εκτιμά ότι αυτή η υπεραπόδοση των εσόδων θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι του οίκου εκτιμούν ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018 παραμένει μια πρόκληση, τονίζοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των πιστωτών, παραμένει στα 700 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ).

Moody's: Δεν επικαιροποίησε την αξιολόγηση της Ελλάδας

Παραμένει στο Caa3 η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody's, καθώς ο οίκος δεν προέβη σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο, σε επικαιροποίηση του rating.

Καμπανάκι απο Στουρνάρα

Την ίδια στιγμή, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για μία ακόμα φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επιμένει στην εκτίμησή του ότι στην παρούσα φάση που βρίσκεται η Ελλάδα και με τα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα, μία ενδεχόμενη καθυστέρηση στην αξιολόγησηα θα αποτελούσε τροχοπέδη για την έξοδο από την κρίση.

Ο κ. Στουρνάρας από τη γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδας, τονίζοντας ότι αν παραταθούν οι διαπραγματεύσεις, η χώρα κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε στασιμότητα. Στην τοποθέτησή του, σημείωσε επίσης ότι η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νέο κύμα αβεβαιότητας αν δεν υπάρξει γρήγορα λύση στο θέμα της διαπραγμάτευσης, ενώ εκτίμησε ότι αν κυβέρνηση και θεσμοί επιδείξουν ευελιξία η συμφωνία μπορεί να έρθει πολύ γρήγορα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας την Παρασκευή στην 84η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδας, τόνισε ακόμα ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η β’ αξιολόγηση και έκανε εκτενή αναφορά στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων καθώς έτσι θα απελευθερωθούν πολύτιμοι πόροι που θα κατευθυνθούν στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Ο διοικητής υπογράμμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτες αντοχές και προέβλεψε ότι το 2017 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι στα 2,5%, τονίζοντας ότι η οικ