Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, μέσα σε λίγες μόλις μέρες που είναι ανοιχτή η σχετική εφαρμογή στο Taxis.

Οι περισσότεροι καταναλωτές –ειδικά κάτοικοι των ορεινών και βόρειων περιοχών της χώρας που έχουν λαμβάνειν έως και 625 ευρώ- έσπευσαν να καταθέσουν την αίτηση για να πάρουν πίσω μέρος των χρημάτων που έχουν ήδη διαθέσει για την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης.

Προσοχή! Οι δικαιούχοι έχουν πέντε ημέρες προθεσμία στην διάθεσή προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο Taxisnet, αν θέλουν να λάβουν οικονομική ενίσχυση έως το τέλος Ιανουαρίου.

Έτσι τα νοικοκυριά πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες, να μπουν μέσω ίντερνετ στο Taxisnet για να υποβάλουν την αίτηση για να πληρωθούν το επίδομα πετρελαίου. Ειδικά οι διαχειριστές πολυκατοικιών θα έχουν διπλή δουλειά, αφού θα πρέπει να φροντίσουν για τις πληρωμές όλων των δικαιούχων ενοίκων της πολυκατοικίας τους.

Η βασική προϋπόθεση για την χορήγηση του επιδόματος είναι να έχουν αγοράσει ήδη πετρέλαιο θέρμανσης, πριν καταθέσουν την αίτηση. Η προκαταβολή που δινόταν έως το 2014 καταργήθηκε πέρυσι και, άρα, δεν πρόκειται για επίδομα για όσους δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο, αλλά για όσους είχαν τα λεφτά και το αγόρασαν ήδη.

Αν παρέλθει η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου, τότε η καταβολή του επιδόματος προβλέπεται ότι θα γίνει έως τις 30 Ιουνίου.

Οι κάτοικοι 14 δήμων θα εισπράξουν φέτος υψηλότερο επίδομα θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι. Όσον αφορά στο ποσό που θα κερδίσουν, αυτό κυμαίνεται από 75 έως και 250 ευρώ ανάλογα με τον δήμο. Όλοι οι υπόλοιποι αγοραστές πετρελαίου θέρμανσης –και υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια- θα έχουν την ίδια ακριβώς μεταχείριση με πέρυσι.

Τα κριτήρια 

Επίδομα θέρμανσης δικαιούνται οι αγοραστές πετρελαίου θέρμανσης εφόσον πληρούν τα δύο βασικά κριτήρια, το εισοδηματικό και το περιουσιακό.

Α. Εισοδηματικό κριτήριο: Το όριο διαμορφώνεται στις 12.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 20.000 ευρώ για τον παντρεμένο με προσαύξηση κατά 2000 ευρώ για κάθε παιδί. Το όριο για μονογονεϊκή οικογένεια (με προσαύξηση 2000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το 1ο.

Β’ Περιουσιακό κριτήριο: Έχει οριστεί στις 100.000 ευρώ για τους άγαμους και στις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους

Όσοι πληρούν τα κριτήρια, θα πάρουν επίδομα εφόσον προχωρήσουν στην αγορά και κάνουν την σχετική αίτηση.