Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης του νέου 5ετούς ομολόγου της Ελλάδας, η οποία σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στις αγορές, μετά από τρία χρόνια «απουσίας».

Το επιτόκιο της δημοπρασίας, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον των ανάδοχων τραπεζών, αναμένεται να προσεγγίσει το 4,750%, παρότι οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για επιτόκιο 4,875%.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το οριστικό ύψος του επιτοκίου θα ανακοινωθεί αργότερα, εντός της ημέρας. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι κατατεθείσες προσφορές κυμαίνονται, μέχρι στιγμής, περίπου στα 7 δισ. ευρώ.

«Το επιτόκιο είναι πολύ ελκυστικό» σχολιάζει, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, αναλυτής της Landesbank Berlin Investment, ο οποίος εκτιμά ότι «οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολύ υψηλές».

«Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι το κόστος υποχωρεί κάτω του 5%» επισημαίνει από την πλευρά της LNG Capital, ο αναλυτής Λουίς Γκάργκουρ. «Πλέον η Ελλάδα είναι ικανή να αυτο-χρηματοδοτηθεί» έσπευσε να προσθέσει.

Εκτός της προσέλκυσης νέων επενδυτών, στόχο της Αθήνας αποτελεί και η μετακύλιση του 5ετούς ομολόγου, το οποίο εκδόθηκε το 2014 και λήγει το 2019.

Εφόσον το επιτόκιο κινηθεί κάτω του αντίστοιχου επιτοκίου της έκδοσης του 2014 -δηλαδή κάτω του 4,95%- η κυβέρνηση θα θεωρήσει «επιτυχημένη» την απόπειρα εξόδου στις αγορές.

Ως ανάδοχες τράπεζες έχουν οριστεί από το ελληνικό δημόσιο οι τράπεζες BNP Paribas, Bank of America, Citigroup, Deutersche Bank, Goldman Sachs και HSBC.

Σημειώνεται ότι η έξοδος στις αγορές ακολουθεί χρονικά την έγκριση του προγράμματος βοήθειας από το ΔΝΤ, αλλά και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.   

Η αποτίμηση του τίτλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουλίου, ενώ η εκκαθάριση αναμένεται την 1η Αυγούστου.

Οι στόχοι

Σε κόστος δανεισμού κάτω του 4,8% στοχεύει η κυβέρνηση στην πρώτη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές μετά το 2014 και όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως θα το επιτύχει με άνεση.

Η χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2019 είναι πλήρως εξασφαλισμένη από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης. Με δεδομένη την επάρκεια χρηματοδότησης του προγράμματος, στόχος της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές με το νέο πενταετές ομόλογο είναι η δημιουργία αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων η οποία θα επιτρέψει σε όλους τους δρώντες στην ελληνική οικονομία και κυρίως σε τράπεζες και επιχειρήσεις να χρηματοδοτηθούν φθηνότερα.

Για να το πετύχει αυτό ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει κάνει προετοιμασία ώστε το νέο πενταετές ομόλογο αγγλικού δικαίου να λάβει κουπόνι κοντά στο 4,6%. Με ένα τέτοιο κουπόνι η τελική απόδοση του θα διαμορφωθεί στο 4,75%. Να σημειωθεί πως το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 έφερε κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95%.