Τελικά τι κατάφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ από τότε που, 5 χρόνια πριν, είπε την αλήστου μνήμης φράση «θα κάνω ό,τι χρειαστεί» για να σωθεί το ευρώ;

Σχεδόν 1,2 τρισ. ευρώ. Τόσο διευρύνθηκε ο ισολογισμός της ΕΚΤ μέσα σε μισή δεκαετία από τότε που έκανε ο Ντράγκι αυτές τις δηλώσεις σε συνέδριο στο Λονδίνο, όταν το Brexit δεν φαινόταν καν στον ορίζοντα.

abee

Αναλυτές της Deutsche Bank, μεταξύ των οποίων και ο Luke Templeman, αναφέρουν πως υπάρχουν πολλά που έχουν αλλάξει από αυτό το ποσό που συνέρρευσε στην ΕΚΤ.

Το ΑΕΠ ευρωζώνης αυξήθηκε κατά περίπου 1,2 τρισ. ευρώ. Ο ισολογισμός της Fed επίσης αυξήθηκε κατά 1,2 τρισ. ευρώ. Η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των μετοχών των ισχυρότερων αμερικανικών εταιρειών του πλανήτη γνωστών ως FANG ( Facebook, Amazon, Netflix και Alphabet) έκανε επίσης άλμα σε σχεδόν 1,2 τρισ. ευρώ.

Εντούτοις ο Templeman και οι συνεργάτες του προειδοποιούν να μην γίνονται θεωρίες συνωμοσίας γι' αυτή την παράξενα κατά τα άλλα αριθμητική συμμετρία. Εξάλλου, όπως λένε, για τις ΗΠΑ τουλάχιστον θα μπορούσε να εξηγηθεί ως εξής: κάθε ομόλογο που αγόραζε η Fed ωθούσε τον κόσμο να περνά περισσότερο χρόνο στα παραπάνω sites...

Πηγή: Bloomberg