Η ελληνική κυβέρνηση επανεξετάζει τη στρατηγική της, εγκαταλείποντας το στόχο της να επιτύχει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους μεσοπρόθεσμα, αναφέρει σε σημερινή ανάλυσή της η Eurasia. «Αντ΄ αυτού, επιδιώκει απλά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς να αναγκαστεί να νομοθετήσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας», αναφέρει ο αναλυτής του think tank, Mujtaba Rahman.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurasia, η συμφωνία με τους πιστωτές για το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν θα έρθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου ή σε εκείνο της 20ης Φεβρουαρίου. Και αυτό καθώς τα όσα χωρίζουν τόσο την Αθήνα από τους πιστωτές όσο και το ΔΝΤ από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι ισχυρότερα από τα ισχυρά κίνητρα που έχουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Εάν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος αποδειχθούν πολύ φιλόδοξοι (για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης), όπως πιστεύουμε ότι ισχύει, οι πιθανότητες μιας συμφωνίας, με χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, ελάφρυνση χρέους και ένταξη στο QE,  μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα μειωθούν σημαντικά, με δεδομένες τις εκλογές στην Ολλανδία και την έλευση του Donald Trump στο Λευκό Οίκο», τονίζει ο Rahman. Άλλωστε, συνεχίζει, πέραν του Eurogroupτου Φεβρουαρίου, θα μειωθεί και η επιρροή του Dijsselbloem (καθώς πλέον θα συμμετέχει στο Eurogroup μόνο ως υπουργός Οικονομικών), ενός «παίκτη» που πίεζε να υπάρξει συμφωνία.

«Αυτοί οι παράγοντες μαζί καθιστούν μια συμφωνία πιθανή μόνο πολύ αργότερα μέσα στο έτος, γύρω στο Μάιο ή τον Ιούνιο», σημειώνει η Eurasia. Και όσο δεν υπάρχει συμφωνία, αυξάνονται οι πιθανότητες το ΔΝΤ να περιοριστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και κατ΄ επέκταση να εγκαταλειφθούν οι σκέψεις περί ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, τονίζει.