Και τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός κατέγραψε αρνητικά πρόσημα σε επίπεδο Ευρωζώνης, κλείνοντας στο -0,2% σε ετήσια βάση. Στη χώρα μας το Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι -0,1% τον Ιανουάριο, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος έναντι του Φεβρουαρίου του 2015.

Ενδεικτικά αναφέρουμε και τους δείκτες σε κάποια άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ όπως Κύπρος -2,2% και Ρουμανία -2,1%. Συνολικά 15 ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αρνητικό πληθωρισμό ενώ αντίθετα αύξηση καταγράφηκε σε Βέλγιο και Αυστρία με 1,1% και 1% αντίστοιχα.

Και αν ο αποπληθωρισμός αρχικά δείχνει να είναι καλό για την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, σε δεύτερη φάση οι επιπτώσεις του μπορεί να αποδειχτούν μάλλον χειρότερες.

Το σενάριο της εμπορικής απραγίας εν μέσω προσδοκιών για περαιτέρω μείωση των τιμών αποτελεί και το μεγαλύτερο κίνδυνο. Και αυτό διότι οι καταναλωτές ενδέχεται να αναβάλλουν τις όποιες αγορές τους για το μέλλον. Όμως η αγοραστική πτώση αναμένεται να επεκταθεί στην παραγωγή και τις επενδύσεις, και αυτό να συμπαρασύρει την απασχόληση και τις αποδοχές των εργαζομένων.

Η περιοριστική πολιτική που εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι για κάποιους η  βασική αιτία του αποπληθωρισμού. Και ένας από τους πιο ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισής του είναι η  τόνωση της ζήτησης μέσω της μείωσης της φορολόγησης με βασικό στόχο τη μείωση της ανεργίας.

Όσοι υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία τάσσονται από τη μία υπέρ της δημιουργίας συνθηκών για μακροπρόθεσμες επενδύσεις και από την άλλη κατά οποιασδήποτε τολμηρής νομισματικής πολιτικής που μεταξύ άλλων θα οδηγούσε σε άνοδο του πληθωρισμού