Τα όρια του παραλογισμού ξεπερνά ο ζήλος των εισπρακτικών μηχανισμών για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, από ζωντανούς και… νεκρούς. Δύο τουλάχιστον περιπτώσεις θεμελιώνουν την έντονη αμφισβήτηση του τρόπου διασταύρωσης στοιχείων και του υπολογισμού των εισπρακτέων ποσών.

Πριν από λίγες μέρες εκδόθηκε ειδοποίηση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε γυναίκα που έχει αποβιώσει εδώ και 12 χρόνια! Η χρέωση ανέρχεται στο ποσό των 165,45 ευρώ και επιμερίζεται σε δόσεις των 33,09 ευρώ. Ο παραλογισμός όμως δεν σταματά εδώ. Μετά τον θάνατό της, οι κληρονόμοι έκαναν αποδοχή κληρονομιάς, προχώρησαν στη διάθεση της μονοκατοικίας σε αντιπαροχή και πούλησαν τα διαμερίσματα που τους αντιστοιχούσαν στην ανεγερθείσα πολυκατοικία εδώ και επτά χρόνια. Ωστόσο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εκδίδει μεταθανάτια ειδοποίηση πληρωμής φόρου, προφανώς από αδυναμία διασταύρωσης στοιχείων με την τοπική εφορία, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη οι πράξεις αντιπαροχής και αγοραπωλησίας που ακολούθησαν και δηλώθηκαν κανονικά και με τον νόμο.

Τα… επιτεύγματα όμως της ΑΑΔΕ δεν αφορούν μόνο τη μεταθανάτια ζωή. Ελεύθερος επαγγελματίας από την Πάτρα δέχθηκε ένα απρόσμενο «δώρο». Ειδοποιητήριο της υπηρεσίας εσόδων τον ενημέρωνε ότι δικαιούται έκπτωσης 50% στον ΕΝΦΙΑ. Μόνο που ο συγκεκριμένος επαγγελματίας δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία, κάτι που έχει δηλώσει άλλωστε και στο Ε9.

Δεν είναι όμως μόνο οι ακραίες αυτές περιπτώσεις που εγείρουν μεγάλα ερωτήματα για την αξιοπιστία του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά. Ηδη είναι πολλοί αυτοί που διαπιστώνουν μεγάλες διαφορές στον φόρο που καλούνται να πληρώσουν φέτος σε σχέση με πέρσι. Και επειδή πλησιάζει η 29η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση, οι φορολογούμενοι οφείλουν να διπλοτσεκάρουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους υπολογισμούς της φορολογητέας αξίας των ακινήτων. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν λάθη και αναντιστοιχίες υπάρχει η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης Ε9, έτσι ώστε να προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό για τον ΕΝΦΙΑ. Ακόμη, στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει απαλλαγή ΕΝΦΙΑ ή δεν εμφανίζεται η έκπτωση 50% σε σχέση με πέρσι, ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στην Εφορία και να ζητήσει νέα εκκαθάριση φόρου. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στις εκτιμήσεις για τα αγροτεμάχια, καθώς και εκεί εμφανίζονται μεγάλες αποκλίσεις.