Με ένα «αυτοματοποιημένο» σύστημα, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχασαν την ρύθμιση των 100 δόσεων είτε χωρίς δική τους ευθύνη είτε «διά ασήμαντον αφορμή». Μάλιστα, έχουνδοθεί και οι σχετικές εντολές στους υπαλλήλους του κέντρου, οι οποίοι ελέγχουν τιςαιτήσεις των ενδιαφερομένων. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας, μετά το οριστικό «όχι» των δανειστών σε μια νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πάγωμα των προσαυξήσεων σε όσους πληρώνουν εισφορές και έχουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Ειδικότερα, μετά την κατάθεση χιλιάδων αιτημάτων από οφειλέτες αλλά και την «πίεση» των κοινωνικών εταίρων, το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη προχωρήσει σε μια «σιωπηρή» επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων, εφόσον αυτή χάθηκε χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρουν στην «Ε» ότι αυτό συμβαίνει ήδη στα μεγάλα ταμεία για ένα μέρος των οφειλετών που έχασαν τη ρύθμιση, ενώ έχουν την πρόθεση να τη διατηρήσουν. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώσουν ότι ο οφειλέτης δεν είχε την πρόθεση να αθετήσει τους όρους της ρύθμισης, προχωρούν στην επαναφορά της, με την προϋπόθεση της καταβολής των απαιτητών ποσών. Ενδεικτικά, τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να αφορούν την εμπρόθεσμη καταβολή του ποσού δόσης σε
εσφαλμένο λογαριασμό, τη μη καταβολή για λόγους ανωτέρας βίας, όπως σοβαρά προβλήματα υγείας, τη μη καταβολή της δόσης εξαιτίας προβλημάτων κατά την εκτέλεση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ή τη μη ορθή καταβολή δόσης ή τρεχουσών εισφορών μήνα που υπολείπονται ελάχιστα του ύψους των απαιτητών ποσών και που μπορεί να οφείλεται σε λόγους όπως αύξηση του επιτοκίου, αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας κ.λπ.Να σημειωθεί πως στην τελευταία ρύθμιση του Ν. 4321/2015 υπάχθηκαν 133.321 ωφελούμενοι, ενώ ρυθμίστηκαν 3.897.537.896 ευρώ. Ωστόσο, για διάφορους λόγους αρκετοί οφειλέτες βρέθηκαν εκτός ρύθμισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων βρέθηκαν 51.144 οφειλέτες του ΟΑΕΕ, επί συνόλου 105.094 που είχαν ενταχθεί σε αυτήν. Την ίδια στιγμή, στο Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το σύνολο των 136.942 οφειλετών-ασφαλισμένων του, που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων πριν από ένα έτος, μόλις 56.321 έμειναν εντός τον Ιούνιο του 2016.

Αυστηρός έλεγχος

Θα πρέπει να τονιστεί πως ο έλεγχος των οφειλετών που κάνουν αίτηση για να επανενταχθούν από τοπ Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) είναι ιδιαιτέρως αυστηρός. Το ΚΕΑΟ, αξιοποιώντας τα δεδομένα του πληροφοριακού συστήματος, κάνει έλεγχο φερεγγυότητας του οφειλέτη. Από τους ελέγχους διακρίνεται σε πόσες εταιρείες συμμετέχει ο ωφελούμενος, αν εισφοροδιαφεύγει συστηματικά, αν και σε πόσες ρυθμίσεις έχει προχωρήσει αλλά και αν είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Ολα τα παραπάνω διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση.

Χωρισμένοι σε δύο ομάδες οι οφειλέτες

Οι περιπτώσεις των οφειλετών που επανεντάσσονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων χωρίζονται σε δύο βασικές ομάδες. Στην πρώτη ομάδα συμπεριλαμβάνονται όσοι οφειλέτες δεν έχουν καμία ευθύνη για την απώλεια της ρύθμισης, ενώ στη δεύτερη ομάδα ο οφειλέτης έχει ευθύνη, αλλά για ειδικούς λόγους αυτή μπορεί να δικαιολογηθεί.Ενδεικτικά, στην πρώτη ομάδα οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν:


• Λανθασμένες καταβολές είτε με λάθος κωδικό είτε στις τρέχουσες αντί στις καθυστερούμενες οφειλές.

• Ελλιπή ενημέρωση. Ο οφειλέτης δεν ενημερώθηκε καθόλου ή ενημερώθηκε την ίδια μέρα που έληγε η δόση για κάποια νέα οφειλή. Προέκυψε, έτσι, χωρίς υπαιτιότητα του νέο ληξιπρόθεσμο χρέος.

• Νέες οφειλές που προέκυψαν, για τις οποίες ο οφειλέτης είτε δεν ενημερώθηκε είτε άλλαξε το δοσολόγιο της ρύθμισης. Στη δεύτερη ομάδα καταγράφονται κάποιοι ειδικοί λόγοι που δικαιολογούν τον οφειλέτη. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται: - Λόγοι ανωτέρας βίας, όπως σοβαρά προβλήματα υγείας του οφειλέτη, και περιπτώσεις που το ποσό που υπολείπεται είναι πολύ μικρό σε σχέση με τη μηνιαία δόση.

Πάγωμα προσαυξήσεων για παλιές εισφορές

Το υπουργείο Εργασίας, για να αντιμετωπίσει την αδυναμία καταβολής των εισφορών και τις διογκωμένες οφειλόμενες, προτείνει το προσωρινό πάγωμα των προσαυξήσεων των παλαιών εισφορών, έως ότου συμφωνηθεί με τους δανειστές ένα πιο φιλικό πλαίσιο είσπραξης τους.Στη Σταδίου θεωρούν ότι αυτή η κίνηση θα σταματήσει τη διόγκωση των ανείσπρακτων οφειλών, θα τονώσει έμμεσα τα έσοδα των ταμείων και θα αυξήσει τους ασφαλιστικά ενήμερους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια μειώνονται διαρκώς, δίνοντας τους ξανά δικαίωμα παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σκοπεύει να κάνει μια νέα αρχή για τους αυταπασχολουμένους, προωθώντας την παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας και το δικαίωμα παροχών υγειονομικής περίθαλψης σε όσους από 1η Ιανουαρίου 2017 καταβάλουν με συνέπεια τις εισφορές τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί το τεράστιο πρόβλημα των μησυνεπών αυτοαπασχολουμένων. Χαρακτηριστική περίπτωση που συνδυάζει τα περισσότερα προβλήματα, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στα επιτελικά στελέχη του υπουργείου, είναι οΟργανισμός Απασχόλησης Ελευθέρων Επαγγελματιών, στον οποίο από τους 700.000 ασφαλισμένους μόνο οι 405.000 είναι ενήμεροι, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αγγίζουν τα 11 δισ. ευρώ, ενώ το 37% των ασφαλισμένων του έχει πρόβλημα στην αποπληρωμή παλιών και νέων οφειλών. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι με το κλίμα που επικρατεί και τη δουλειά που γίνεται οι δανειστές θα δώσουν το “πράσινο φως” για το πάγωμα των προσαυξήσεων», υπογραμμίζουν στην «Ε» υψηλόβαθμα στελέχη από το περιβάλλον του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο πάγωμα των προσαυξήσεων, το οποίο θα δώσει «ανάσα» στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ενδέχεται να αναφερθεί και ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς έχει λάβει τη σχετική εισήγηση από τον υπουργό Εργασίας.