Επιφυλακτική για την πορεία της οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών παραμείνει η Bank of America Merrill Lynch, παρά την πρόσφατη τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 1,7% του ΑΕΠ το 2017 και στο 2% του ΑΕΠ το 2018. Οι προβλέψεις της BofA είναι υποδεέστερες των αντίστοιχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο προσδοκά αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% και κατά 2,7% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, η «τεχνική συμφωνία» δεν αποτιμάται ως επαρκής, ώστε να δώσει ισχυρή ώθηση στην οικονομία και την αγορά. Άλλωστε, όπως επισημαίνει στη συνέχεια, το προσδοκώμενο ράλι θα επέλθει μόνο εφόσον επιτευχθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εφόσον στο Eurogroup της 22ης Μαΐου, υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα του χρέους, η BofA προσβλέπει σε ενίσχυση των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και ιδίως της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank.

Εμμένοντας στον κλάδο των τραπεζών, χαρακτηρίζει ως «κλειδί» για την πορεία τους την περαιτέρω πρόοδο στο «μέτωπο» της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Είναι σημαντικό, πολιτική και οικονομία να κινηθούν προς μία κατεύθυνση υποστηρικτική προς τη εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει η BofA, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλούνται να κάνουν «αρκετοί δουλειά ακόμη» προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει ότι η αποκατάσταση της εταιρικής δανειοδότησης διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Μεταξύ των τραπεζών, η Eurobank χαρακτηρίζεται ως η πλέον «επιτυχημένη» στην υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης, ενώ η Alpha Bank  ως η πλέον «ενεργή».

Ταυτόχρονα, η επενδυτική τράπεζα, σε άλλο σημείο της έκθεσής της, δηλώνει πως εξακολουθεί να προτιμά της Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), καθώς η πρώτη διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (16,7%), και η δεύτερη χαρακτηρίζεται από τα πλέον αμυντικά χαρακτηριστικά.

Ως αποτέλεσμα, η νέα τιμή - στόχος για την Alpha Bank ορίζεται στα 2,14 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα στα 0,31 ευρώ, ενώ αντίθετα, για τη Eurobank διαμορφώνεται στα 0,71 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,19 ευρώ.