Να κάνει το άσπρο μαύρο προσπαθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, εμπαίζοντας, για ακόμη μία φορά, τους εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους που περιμένουν… στωικά για την έκδοση της σύνταξής τους. Παρότι η Υπουργική Απόφαση που αποκάλυψε χθες η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» ορίζει ρητώς ότι το χρονοδιάγραμμα απονομής εκκρεμών συντάξεων πάει πίσω οκτώ μήνες (από τον Οκτώβριο του 2017 στον Ιούνιο του 2018), το υπουργείο υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα». 

Και δεν είναι μόνο οι συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάει πίσω και η πληρωμή 62.652 εφάπαξ, καθώς για την υλοποίηση και αυτού του προγράμματος η προθεσμία παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2018. Το δε κόστος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αυξάνεται από τα 900.000.000 ευρώ στα 1,05 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, χθες η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» αποκάλυψε Κοινή Υπουργική Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, σύμφωνα με την οποία «το πρόγραμμα έκτακτης επιχορήγησης για την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης ολοκληρώνεται στις 30.6.2018».

Μέχρι τώρα προβλεπόταν πως το πρόγραμμα θα ολοκληρωνόταν στις 31 Οκτωβρίου 2017, κάτι που σημαίνει πως μέχρι τότε θα είχαν αρχίσει να καταβάλλονται οι συντάξεις σε 138.000 δικαιούχους, οι οποίοι τώρα είναι εξαιρετικά πιθανό ότι θα περιμένουν μέχρι του χρόνου τον Ιούνιο. Παραδόξως, το υπουργείο Εργασίας έσπευσε χθες να… διαψεύσει το δημοσίευμα αναφέροντας πως «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα» που έχει θέσει.

Προσέθεσε, δε, πως «παραμένει ο στόχος για εκκαθάριση του κύριου όγκου των αιτήσεων έως το τέλος του έτους». Αρα παραδέχεται ότι χάνεται ο στόχος του Οκτωβρίου. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή «δεν σημαίνει απώλεια χρημάτων και επιπλέον κόστος για τον προϋπολογισμό», διαψεύδοντας στην ουσία την ίδια την Υπουργική Απόφαση, η οποία ρητώς αναφέρει ότι «από την παρούσα προκαλείται επιπλέον δαπάνη ύψους 325.000.000 ευρώ συνολικά σε βάρος του τακτικού προϋπολογισμού των ετών 2017 και 2018».