Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ισχυρό ρυθμό το 2016, εξαιτίας της ισχυρής αγοράς εργασίας και της ανάκαμψης των κυβερνητικών δαπανών, καθιστώντας την πιθανώς ως την μία από τις ταχύτερες οικονομίες της G7.

Το γερμανικό ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 1,9% το 2016 σε σχέση με το 2015 σε προσαρμοσμένους με βάση τον πληθωρισμό όρους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2011, και υπερέβη τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη 1,8%.

Η οικονομική δραστηριότητα προβλέπεται να παραμείνει ισχυρή το 2017, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημοτικότητα της Καγκελαρίου Merkel εν όψει των εθνικών εκλογών το Φθινόπωρο.

Η οικονομική ανάκαμψη αποδίδεται στην ισχυρή εγχώρια κατανάλωση και στις κυβερνητικές δαπάνες με στόχο την στέγαση και εκπαίδευση των άνω του 1 εκατ. μεταναστών που έχουν εισέλθει στην οικονομία από το 2015.

Οι κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν 4,2% το 2016 σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με την Destatis. Η κατανάλωση των νοικοκυριών και οι κατασκευαστικές δαπάνες ήταν επίσης ισχυρές.

Αλλά οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι η άνοδος του πληθωρισμού, εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, σύντομα θα αρχίσει να διαβρώνει τα εισοδήματα και τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, καθώς η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια σύντομα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Bundesbank, ο γερμανικός πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί στο 1,4% φέτος από το 0,3% το 2016.