Σε αγώνα δρόμου για το Μαξίμου φαίνεται να έχει μετατραπεί το σχέδιο για έξοδο στις αγορές. Η κυβέρνηση έχει επισπεύσει τις διαδικασίες με σκοπό να προλάβει την 20η Ιουλίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 17 Ιουλίου θα ανακοινωθεί από τον ΟΔΔΗΧ, ότι ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση πενταετούς ομολόγου.Το αρχικό πλάνο προέβλεπε έξοδο στις αγορές μέχρι τις 27 Ιουλίου, ημέρα όπου είχε οριστεί η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ. Η συνεδρίαση, όμως, επισπεύστηκε (20 Ιουλίου), με αποτέλεσμα η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, που θα αποδείκνυε στην πράξη την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, να πρέπει και αυτή να επισπευστεί.

Στην συνεδρίαση του ΔΝΤ θα αποφασιστεί η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ θα εξεταστεί και η βιωσιμότητα του χρέους (DSA) -γι' αυτό και η αναλυτική επιστολή προς το ΔΝΤ (υπογράφουν Πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας) με τις δεσμεύσεις για διορθωτικά μέτρα, αν χρειαστεί. Η κυβέρνηση αιτείται χρηματοδότηση 1,6 δισ. ευρώ και διάρκεια προγράμματος έως τις 20 Αυγούστου 2018, ημερομηνία που λήγει και το μνημόνιο με τον ESM. "Η σκέψη", μας αποκαλύπτει αξιωματούχος της κυβέρνησης, "ήταν ότι μια πετυχημένη έξοδος στις αγορές πριν την απόφαση του ΔΝΤ θα διευκόλυνε τα ελληνικά συμφέροντα".

Το ελληνικό ομόλογο

Οι αρμόδιοι της κυβέρνησης τρέχουν τώρα να προλάβουν την 20η Ιουλίου με υποψήφιο ομόλογο προς αντικατάσταση το (πρώην) 5ετές που είχε εκδοθεί το 2014 (επί Σαμαρά) με απόδοση τότε στο 4,95% -σήμερα διαπραγματεύεται γύρω στο 3,50%. Άρα "άνετα" η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει το συγκεκριμένο ομόλογο με ένα νέο 5ετες και με επιτόκιο γύρω στο 4% με 4,5%. "Θα ήταν μια πετυχημένη έξοδος με πολλαπλά επικοινωνιακό οφέλη, εκτός από τον κύριο στόχο του που είναι η συνεδρίαση του ΔΝΤ", αναφέρει το κυβερνητικό στέλεχος.

Το κρίσιμο ερώτημα, λοιπόν, είναι αν η Ελλάδα θα μπορέσει να επανακτήσει πρόσβαση στις αγορές. Η απάντηση, όμως, σ' αυτό το ερώτημα εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, και από την απάντηση σ' ένα ερώτημα: είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος; Όλοι, πάντως, με τον τρόπο τους, φαίνεται να βοηθούν την Ελλάδα να βγει στις αγορές.

Στο μεταξύ χθεσινό δημοσίευμα του Reuters μετέφερε ένα κλίμα ανυπομονησίας από τους θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδας απέναντι σε μια επικείμενη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες τραπεζίτες είναι μεν θετικοί σε μια δοκιμαστική έκδοση αλλά επιμένουν να μάθουν και το πλάνο των επόμενων εκδόσεων που θα σηματοδοτήσεων την οριστική επάνοδο στις αγορές .

Πάντως το σχέδιο για την πρώτη έκδοση ομολόγου δεν πρόκειται να αλλάξει στα βασικά του από την πρόταση που έχει κάνει εδώ και δύο μήνες ο σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου, η Γαλλική Rothchild. Το ελληνικό δημόσιο θα ζητήσει από τις αγορές ένα ποσό από 2 έως και 4 δισ. ευρώ σε πενταετές ομόλογο για την αναχρηματοδότηση του πενταετούς που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2014. Η δε κλίμακα της απόδοσης που θέλει να πετύχει θα πρέπει να κυμανθεί από το 4,60% έως το 4, 80% έναντι 4,95% που πέτυχε η έκδοση του 2014.

Τα αισιόδοξα νέα από το εξωτερικό

Στο μεταξύ ενώ ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης βλέπει ξένους θεσμικούς στο Λονδίνο οι εκπρόσωποι των δανειστών συνεχίζουν να ενισχύουν το θέμα της δοκιμαστικής εξόδου .

Το κολλέγιο των Επιτρόπων αποφάσισε την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα όπου εισήλθε με κάποιες διακοπές από το 2005 και μετά και έμεινε μόνιμα μετά το 2009 . Μπορεί η κίνηση να μην έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα αλλά δίνει ένα σαφώς θετικό μήνυμα.

Ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε: «Οι συστάσεις μας για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι άλλο ένα θετικό σημάδι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα. Καλώ την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα επιτεύγματά της και να συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της, σημαντικό στοιχείο για την προετοιμασία της επιστροφής της στις χρηματοπιστωτικές αγορές»

Ο κ Μοσχοβισί στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνεδρίαση και ερωτώμενος για το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές εμφανίστηκε σίγουρος

«Είναι προφανώς το επόμενο βήμα»,σημείωσε για να προσθέσει «Οι επενδυτές πήραν δυο ισχυρά σήματα με την εκταμίευση της δόσης και την έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος: Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της. Είναι όλο και πιο αξιόπιστη χώρα και με πληθυσμό με πολύ ταλέντο μπορείς να εμπιστευτείς αυτή τη χώρα».

Επόμενο βήμα θα είναι η αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Standard & Poors την επόμενη Παρασκευή 21 του μήνα.