Αποφασισμένο εμφανίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να «ξεκολλήσουν» τη διαπραγμάτευση.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να απευθύνει πρόσκληση επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα κατά το μεθαυριανό Euro Working Group και να αποδεχθεί ένα μεγάλο τμήμα από τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο τραπέζι και ζητούνται ως εγγύηση για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% που θα ισχύσουν μετά το 2018.

Όπως έγινε γνωστό την προσεχή Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, στο Παρίσι. Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 17.00 (τοπική ώρα), εντάσσεται σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο των επαφών για τις διαπραγματεύσεις για τη β' αξιολόγηση.
Επίσης την Πέμπτη αναμένεται να συναντηθεί με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Βάσει των τελευταίων εξελίξεων ο νέος στόχος πλέον είναι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Φεβρουαρίου, καθώς η συνεδρίαση του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, όπως όλα δείχνουν, θα είναι απλά διαδικαστική σε ότι έχει να κάνει με το Ελληνικό πρόγραμμα.

Το περίγραμμα του επώδυνου συμβιβασμού έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζεται, και εκτός απροόπτου θα περιλαμβάνει από ελληνικής πλευράς την εξειδίκευση του «κόφτη» στις συντάξεις και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της περικοπής του αφορολόγητου ορίου, ενδεχομένως και την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 14,% ενώ από πλευράς Eurogroup η κυβέρνηση προσδοκά σε μια «ισχυρή δέσμευση» για την ενεργοποίηση του μεσοπρόθεσμου πακέτου παρεμβάσεων για την ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018.

Το σενάριο συμβιβασμού προβλέπει την εφαρμογή ενός μικρότερου πακέτου μέτρων (σημαντικά χαμηλότερο από τα 5 δισ. μέτρα που ζητούν οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ για την τριετία 2018-2020), το οποίο θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα από την ελληνική Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ ζητάει να περιοριστεί το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, επίπεδο στο οποίο είχε ξαναβρεθεί πριν από 4 χρόνια.

Σήμερα το αφορολόγητο όριο δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες και διαμορφώνεται ανάλογα με τα προστατευόμενα τέκνα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ), 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά (αφορολόγητο 9.090 ευρώ), 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα παιδί και έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ (αφορολόγητο 8.636 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.