Η Κίνα προσπάθησε να σταθεροποιήσει την επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων με τις Η.Π.Α., καθώς η προοπτική διερεύνησης από τη διοίκηση Τραμπ για την εκ μέρους του Πεκίνου τήρηση των κανόνων περί «πνευματικής ιδιοκτησίας» δημιουργεί κινδύνους για αντίμετρα από την κυβέρνηση της Κίνας.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προτίθενται να διερευνήσουν στην Κίνα το τι ακριβώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι συνιστά παραβιάσεις της πνευματικής ιδιοκτησίας, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας την Τετάρτη επειδή δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί η έρευνα.

Είναι μια επιβάρυνση στις διμερείς σχέσεις, που το Πεκίνο αποκρούει. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου, Γκάο Φενγκ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Κίνα καταβάλλει "μεγάλη προσοχή" στην τήρηση των κανόνων για την πνευματική ιδιοκτησία και θέλει να διατηρήσει καλή συνεργασία με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Κίνα έχει εδώ και αρκετό καιρό έτοιμα αντίμετρα σε περίπτωση έκρηξης στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων νομικών περιορισμών σε ξένες εταιρείες και περιορισμούς εισαγωγών σε συγκεκριμένους τομείς.

Εν τω μεταξύ, τα κρατικά ΜΜΕ κατέστησαν σαφές ότι η Κίνα είναι βέβαιο ότι θα "απαντήσει" σε οποιαδήποτε εμπορικά μέτρα, όπως έχει κάνει σε προηγούμενα επεισόδια. Αυτή τη φορά, η ανάγκη να προβάλλεται η ισχύς του κράτους στην εγχώρια αγορά, σκιάζεται από τον ανασχηματισμό της ηγεσίας που σταθερά πραγματοποιείται δύο φορές κάθε δεκαετία κι η οποία μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την εξουσία του προέδρου Xi Jinping.

"Πριν από το 19ο Συνέδριο του Κόμματος, το τελευταίο πράγμα που θα θέλει η Κίνα είναι ένας εμπορικός πόλεμος", δήλωσε ο Κάλουμ Χέντερσον, διευθύνων σύμβουλος για την Ασία και τον Ειρηνικό στο Group της Eurasia στη Σιγκαπούρη. "Είναι επίσης σημαντικό το Πεκίνο να μην φαίνεται αδύναμο σε αυτό το πλαίσιο. Ως εκ τούτου, αναμένουμε μια προσεκτική αντίδραση, ανάλογη της πρόκλησης."