Την δωρεά 250 εκατ. δολαρίων σε έξι ερευνητικά κέντρα για τον καρκίνο ανακοίνωσε σήμερα ο πολυεκατομμυριούχος Σον Πάρκερ, ο ιδρυτής του Napster και πρώτος πρόεδρος του Facebook.

Η δωρεά θα γίνει μέσω του Ινστιτούτου Πάρκερ, που θα ασχολείται αποκλειστικά με τις έρευνες για την ανοσοθεραπεία, μια νέα, πολλά υποσχόμενη, θεραπευτική μέθοδο καθώς οι ανοσοθεραπείες που έχουν αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία συνίστανται στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος προκειμένου να εντοπίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

Ο στόχος του Ινστιτούτου είναι να επιταχυνθεί η πρόοδος στην έρευνα για την ανοσοθεραπεία ώστε να μετατραπεί ο καρκίνος σε μια ιάσιμη ασθένεια. Για τον λόγο αυτό θέλει να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των καλύτερων επιστημόνων οι οποίοι θα μπορούν να μετατρέψουν τις ανακαλύψεις τους σε θεραπευτικές μεθόδους. Το Ινστιτούτο Πάρκερ έχει περίπου 40 εργαστήρια και περισσότερους από 300 ερευνητές. Το καθένα από τα ερευνητικά κέντρα του δικτύου του Ινστιτούτου Πάρκερ θα λάβει αρχικά 10-15 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό θα αυξάνεται κάθε χρόνο μέσω δωρεών, ενός μηχανισμού χρηματοδότησης και άλλων πόρων.

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι Αμερικανοί επιχειρηματίες έχουν ανακοινώσει την δωρεά σημαντικών ποσών για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα οι Μάικλ Μπλούμπεργκ (πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης), Σίντνεϊ Κίμελ (ιδρυτής της Jones Apparel Group) και άλλοι φιλάνθρωποι ανακοίνωσαν ότι θα δωρίσουν 125 εκατομμύρια δολάρια στην ιατρική σχολή του Τζον Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη, προκειμένου να διατεθούν στις έρευνες για την εξέλιξη της ανοσοθεραπείας.

Το 2014 ο δισεκατομμυριούχος Ντάνιελ Λούντβιχ έδωσε 540 εκατομμύρια δολάρια σε έξι ερευνητικά κέντρα ενώ ο Φιλ Νάιτ, ο συνιδρυτής της Nike, δεσμεύτηκε να δωρίσει 500 εκατομμύρια στα ερευνητικά κέντρα του Πανεπιστημίου Επιστημών του Όρεγκον.