Αιφνιδιαστική έρευνα διενήργησε ογενικός εισαγγελέαςαργά χθες στα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, της τέταρτης μεγαλύτερης δικηγορικής εταιρίας στον κόσμο που βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες αποκαλύψεις του σκανδάλου της φοροδιαφυγής και φορο-αποφυγής πολιτικών και ηγετών που έγινε γνωστό με το όνομα Panama Papers.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές του Παναμά, στόχος της έρευνας ήταν να εντοπιστούν στοιχεία που να αποδεικνύουν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, οικονομική τρομοκρατία, φοροδιαφυγή και άλλα αδικήματα, τα οποία αποκαλύφθηκαν μετά τη διαρροή ενός τεράστιου αριθμού εγγράφων στον Τύπο.

Η ανακοίνωση του εισαγγελέα ανέφερe ότι «αντικείμενο της επιδρομής των αρχών ήταν να αποκτήσει έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέονται με όσα έχουν γραφεί στον Τύπο και αποδεικνύουν ότι η εταιρεία έχει δράσει παράνομα».

Έρευνα πραγματοποιήθηκε επίσης σε θυγατρικές της Mossack Fonseca και στο αρχείο του τηλεφωνικού της κέντρου.

Η εταιρεία, που αρνείται κάθε εμπλοκή σε παράνομη δραστηριότητα, με ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Twitter, υποστήριξε χθες τη νύχτα ότι «συνεργάζεται με τις αρχές στην έρευνα που γίνεται στα γραφεία της».

Ήδη από την Τρίτη ανακριτές είχαν επισκεφθεί την εταιρεία μετά την καταγγελία και την αγωγή που άσκησε κατά αγνώστων για επίθεση από χάκερ στο πληροφοριακό της σύστημα, η οποία οδήγησε στη διαρροή των εγγράφων. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το μοναδικό αδίκημα που πρέπει να ερευνηθεί από τη δικαιοσύνη είναι ποιος έκανε «χάκινγκ» στους υπολογιστές και στα αρχεία της.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Παναμά, Χουάν Κάρλος Βαρέλα υπερασπίστηκε τον τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της χώρας του στα μονοπώλια και την διεθνή πλουτοκρατία διαβεβαιώνοντας ότι είναι πρόθυμος να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τον κλάδο «πιο διαφανή».

Συναντήθηκε επίσης με δικηγόρους, τραπεζίτες και επιχειρηματίες, ανακοινώνοντας στη συνέχεια τη σύσταση επιτροπής διεθνών εμπειρογνωμόνων, μεταξύ των οποίων ανέφερε και τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς,που θα ερευνήσει την αναθεώρηση των νομικών και χρηματοπιστωτικών πρακτικών στον Παναμά και θα προτείνει «βελτιώσεις του συστήματος».