Η ευθύνη για τα πλήγματα που δέχθηκε από τις ΗΠΑ βάση της συριακής πολεμικής αεροπορίας βαρύνει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Ο πρόεδρος Άσαντ είναι ο μόνος υπεύθυνος για αυτή την εξέλιξη. Η επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων και τα εγκλήματά του κατά του ίδιου του λαού του απαιτούν κυρώσεις τις οποίες Γαλλία και Γερμανία είχαν ζητήσει ήδη από το καλοκαίρι του 2013, μετά τη σφαγή στην Γούτα.

»Γαλλία και Γερμανία, μαζί με τους εταίρους τους και στο πλαίσιο του ΟΗΕ, θα συνεχίσουν την προσπάθεια ο πρόεδρος ΆΣαντ να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του», συμπληρώνουν ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους και η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Καλούν ακόμη τη διεθνή κοινότητα να κάνει «ό,τι χρειάζεται για την εφαρμογή του Ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας για μία πολιτική μετάβαση στη Συρία».

Στο πλευρό του Τραμπ και ο Τουσκ

Τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα στη Συρία δείχνουν την απαιτούμενη αποφασιστικότητα απέναντι στις βαρβαρικές χημικές επιθέσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγες ώρες μετά την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά της αεροπορικής βάσης των δυνάμεων της Δαμασκού στη βόρεια Συρία.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεργασθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τερματισμό της βαρβαρότητας στην Συρία, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.