Τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από τζαμί, κοντά στο πάρκο Φίνσμπουρι στο βόρειο Λονδίνο, βαν έπεσε πάνω σε πέζους. Ένας άνθωπος έχασε τη ζωή του και δέκα άλλοι τραυματίστηκαν. 

Η αστυνομία που έσπευσε μετά από λίγα λεπτά στην περιοχή, προχώρησε σε μία σύλληψη, ενώ απέκλεισε το σημείο. Σύμφωνα με το Skynews, εκτός του συλληφθέντα, δύο άλλα άτομα που επέβαιναν στο βαν έχουν διαφύγει.

Η εφημερίδα Evening Standard ανέφερε ότι ένας άνθρωπος μαχαιρώθηκε από άτομο που βγήκε από το λευκό βαν. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται επισήμως. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, δεν υπάρχουν τραυματισμοί από μαχαίρι.

Το βαν της επίθεσης

Η αστυνομία αντιμετωπίζει το περιστατικό ως πολύ σημαντικό, ωστόσο προς το παρόν δεν κάνει λόγο για τρομοκρατία. Πάντως στις έρευνες συμμετέχει και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Αν και η αστυνομία δεν θεωρεί βέβαιο ότι η πρόσκρουση του βαν πάνω σε πεζούς ήταν εσκεμμένη, το Μουσουλμανικό Συμβούλιο θεωρεί το αντίθετο. Για ηθελημένη επίθεση κάνουν λόγο και αυτόπτες μάρτυρες, οδηγοί οχημάτων που βρίσκονταν κοντά στο βαν.

Συγκεκριμένα, το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας δηλώνει ότι ο οδηγός του βαν έπεσε σκόπιμα πάνω στους πιστούς κοντά στο τέμενος στο Βόρειο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το συμβούλιο, το περιστατικό αυτό, αποτελεί μία ένδειξη ισλαμοφοβίας και καλεί τις αρχές να αυξήσουν τα μέτρα ασφάλειας έξω από τα τεμένη στην Βρετανία.

Η επίθεση σημειώθηκε μετά το τέλος της προσευχής μουσουλμάνων για το Ραμαζάνι. στο τζαμί της περιοχής, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. 

Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου μετά τα πρόσφατα περιστατικά έχει τέθει σε συναγερμό την ώρα που γίνεται αξιολόγηση του τελευταίου περιστατικού έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ενδείξες τρομοκρατικής ενέργειας. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ένοπλοι αστυνομικοί, ενώ έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς και ασθενοφόρα. 

Η περιοχή έχει αποκλειστεί.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι σκέψεις της είναι με αυτούς που τραυματίστηκαν από το περιστατικό της επίθεσης, όταν ένα μικρό φορτηγό βαν έπεσε σε άτομα κοντά σε τέμενος στο Βόρειο Λονδίνο.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε “απόλυτα συγκλονισμένος” από το νέο αυτό περιστατικό της επίθεσης στο τέμενος.