Ξεκινά μέσα στην ημέρα, στη Γενεύη, η διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία αποτελεί το επόμενο στάδιο των διμερών εντατικών διαπραγματεύσεων που είχαν το προηγούμενο τριήμερο ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μ. Ακιντζί.

Η διάσκεψη θα είναι πολυμερής, με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων, των τριών εγγυητριών χωρών, των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ. Αποκλειστικό θέμα που θα συζητηθεί θα είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.

Οι συνομιλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί οδήγησαν χθες στην ανταλλαγή χαρτών που κινούνταν στα ποσοστά (τουρκοκυπριακού εδάφους) μεταξύ 28,2% και 29,2%, δηλαδή στο πλαίσιο το οποίο είχε τεθεί στο Μον Πελερέν.

«Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού (είναι) η κατάθεση χαρτών»: Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δια του Προέδρου Αναστασιάδη, μέσω twitter. Και προσθέτει: «Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού».

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, που έκανε γνωστό, από την άλλη, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει, εγγράφως, τις αντιρρήσεις της στην τουρκοκυπριακή πρόταση.