Η S&P υποβάθμισε τριπλάσιο αριθμό χωρών από αυτόν που αναβάθμισε το 2016 και ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι η τάση θα ενισχυθεί την επόμενη χρονιά.

Από τις 130 χώρες που αξιολογούνται από την S&P, οι 30 ξεκίνησαν το 2017 με αρνητικό outlook και μόλις επτά με θετικό. Ένα αρνητικό ή θετικό outlook υποδεικνύει μια στις τρεις πιθανότητες να αλλάξει η αξιολόγηση μιας χώρας τα επόμενα δύο χρόνια, εφόσον βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα. Σε περίπτωση που η χώρα αξιολογείται ως «σκουπίδι», τότε υπάρχει μια στις τρεις πιθανότητες να υποβαθμιστεί ή να αναβαθμιστεί σε ορίζοντα 12 μηνών.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, από το 2008 η μέση μακροπρόθεσμη αξιολόγηση έχει υποχωρήσει στο «BBB» με «ΒΒΒ-». Ειδικότερα στις αναδυόμενες αγορές, η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη, με τα αρνητικά outlooks να είναι έξι φορές περισσότερα από τα θετικά.

Πιο θετική είναι η εικόνα στην ευρωζώνη, όπου κανένα από τα 19 κράτη μέλη δεν έχει αυτή την στιγμή αρνητικό outlook. Όπως τονίζει η S&P η νομισματική ένωση έχει ξεπεράσει την οξεία φάση της κρίσης.