Χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κολωνία για να διαδηλώσουν υπέρ της ειρήνης και της δημοκρατίας. Ταυτόχρονα ωστόσο επέκριναν και την πολιτική του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ένας από τους διοργανωτές κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο για "δικτατορικά μέτρα" κατά των Κούρδων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε "παραβίαση διεθνούς δικαίου" την τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στην βόρεια Συρία.

Οι συμμετέχοντας φώναξαν συνθήματα κατά της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία και του συνεχιζόμενου κύματος συλλήψεων, ενώ παράλληλα καταδίκασαν την "επίθεση του τουρκικού στρατού" σε κουρδικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, που πολεμούν στη Συρία εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους".

Στην κινητοποίηση οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με τη φωτογραφία του έγκλειστου ηγέτη του PKK Αμπουλά Οτσαλάν. Σύμφωνα με την αστυνομία της Κολωνίας, η οποία έδωσε το παρόν με δύναμη 1.000 ανδρών για να διασφαλίσει την ειρηνική διεξαγωγή της κινητοποίησης, το μόνο που απαγορεύεται είναι τα σύμβολα του απαγορευμένου στην Γερμανία, από το 1983, κουρδικού εργατικού κόμματος ΠΚΚ.

Η Αριστερά ζητά συμμετοχή του Οτσαλάν στο διάλογο

Ένας από τους ομιλητές της διοργάνωσης στα ναυπηγεία Ντόιτς της Κολωνίας ήταν ο πρόεδρος του κόμματος "Η Αριστερά" Μπερντ Ρίξινγκερ, ο οποίος επανέλαβε το αίτημα του κόμματός του για "νομιμοποίηση" του απαγορευμένου σε ΕΕ και ΗΠΑ κουρδικού εργατικού κόμματος ΡΚΚ: "Η απαγόρευση πρέπει να αρθεί", δήλωσε ο κ. Ρίξινγκερ στο γερμανικά πρακτορείο ειδήσεων χαρακτηρίζοντας λάθος το καθεστώς απόλυτης απομόνωσης, στο οποίο ζει σήμερα ο ηγέτης του κουρδικού εργατικού κόμματος. Και ο γερμανός πολιτικός πρόσθεσε: "Το αίτημά μας είναι σαφές. Ο Αμπτουλά Οτσαλάν δεν πρέπει να παραμένει στην φυλακή, αλλά να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις".

Ας σημειωθεί ότι στην Κολωνία είχαν συγκεντρωθεί στα τέλη Ιουλίου δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, για να διαδηλώσουν, και εκείνοι, υπέρ της δημοκρατίας και κατά του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.