Μαζί με το τσουχτερό κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες ήρθε και το ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης. Τα τελευταία 24ωρα σημειώνεται σημαντική αύξηση στον αριθμό των παραγγελιών για πετρέλαιο θέρμανσης αλλά με μικρότερες ποσότητες.

Το χαρακτηριστικό της φετινής χειμερινής περιόδου είναι, η δυσκολία του καταναλωτή να πληρώσει με σχετική άνεση -όπως τα παλιότερα χρόνια- την ποσότητα πετρελαίου που απαιτείται για την οικία του, αφού οι τόνοι αποτελούν ξεχασμένη παραγγελία και τις δύσκολες κλιματολογικά μέρες.

Μιλώντας στο ependisinews.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, κ. Μιχάλης Κιούσης αναφέρει «οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις ποσότητες από τα παραδοσιακά 1.000 λίτρα σε «πάρα πολύ μικρές ποσότητες» καθώς «κινούνται στα 200 και 250 λίτρα».

Οι τιμές του πετρελαίου, όπως αναφέρει ο κ. Κιούσης, κυμαίνονται στα 98 λεπτά το λίτρο – 1 ευρώ λόγω αύξησης των διεθνών τιμών. Την ίδια στιγμή, η αγορά περιμένει νέα αύξηση στις τιμές λόγω της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΟΠΕΚ για «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή είχε διαμορφωθεί γύρω στα 92 - 95 λεπτά το λίτρο ενώ στην έναρξη της περσινής χειμερινής περιόδου κυμαινόταν στα 83 λεπτά.

Φουλάρουν τις δεξαμενές με… δόσεις

Τη δυνατότητα να πληρώσουν με άτοκες δόσεις το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και να κερδίσουν πόντους μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης δίνουν οι τράπεζες στους κατόχους πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Όπως σημειώνει ο κ. Κιούσης το 80% των καταναλωτών χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες. Οι τράπεζες σε συνεργασία με εταιρείες εμπορίας καυσίμων δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους με επαρκή διαθέσιμα όρια να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος με την πληρωμή καυσίμων 1.000 ευρώ να κερδίσει άμεσα έκπτωση 20 ευρώ και 10 ευρώ επιστροφή στην κάρτα του για την πραγματοποίηση μελλοντικών αγορών. Ή να κερδίσει 50 ευρώ μετρητά για επόμενες αγορές του, π.χ. για να γεμίσει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του.