Στα όρια της απελπισίας βρίσκονται χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά καθώς η τιμή του πετρελαίου έχει ανέβει αισθητά με αποτέλεσμα να είναι απρόσιτη για τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς.

Παρά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και το κρύο οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης είναι συγκρατημένες. Μιλώντας στο ependisinews.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, κ. Μ. Κιούσης αναφέρει ότι "σε σχέση με τον προηγούμενη μήνα οι παραγγελίες είναι αυξημένες αλλά με μικρότερες ποσότητες πετρελαίου. Οι καταναλωτές βάζουν πετρέλαιο μόνο 50 λίτρα – 100 λίτρα ίσα – ίσα για ζεσταθούν μερικές ημέρες".

Οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται στα 0,95 - 0,97 λεπτά το λίτρο, ενώ κάθε ημέρα ακριβαίνουν περισσότερο, στην στιγμή που πέρυσι στις 15 Οκτωβρίου του 2015 το πετρέλαιο ξεκίνησε να πωλείται με μέση τιμή τα 0,83 ευρώ το λίτρο.

Οι συγκρατημένες παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης οφείλονται στις υψηλότερες - σε σχέση με πέρυσι – τιμές αλλά και στο γεγονός ότι πολλοί καταναλωτές είχαν αποθεματοποιήσει πετρέλαιο θέρμανσης στη λήξη της περυσινής χειμερινής περιόδου.

Το επίδομα θέρμανσης

Η εκκρεμότητα με την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης είναι, σύμφωνα με κ. Κιούση ακόμη μία αιτία για τη συγκράτηση των παραγγελιών.

Αν και τα πρώτα κρύα έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους, εκατοντάδες νοικοκυριά καλούνται να ξεχειμωνιάσουν χωρίς επίδομα θέρμανσης, αφού η εφαρμογή του συστήματος Taxisnet για την ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών αιτήσεων δεν έχει ανοίξει ακόμη και δεν θα ανοίξει πριν την έκδοση της νέας υπουργικής απόφασης για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Με συνέπεια να μείνουν χωρίς το επίδομα, μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου, πάνω από 600.000 νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα και παρόλο που ήταν δικαιούχοι είσπραξης.

Για την έκδοσή της θα πρέπει να κλείσει η εκκρεμότητα της οριστικοποίησης, από υπουργείο Οικονομικών και Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, των τεχνικών λεπτομερειών εφαρμογής των αλλαγών που χρειάζεται να γίνουν στα γεωγραφικά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, ώστε να ενισχυθούν περισσότερο οι κάτοικοι ορεινών και άλλων περιοχών όπου επικρατούν πολικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το κονδύλι ήδη έχει περικοπεί από την περίοδο 2015-2016 κατά 50% και από το 2018 αναμένεται να περιορισθεί περαιτέρω. Σήμερα οι δικαιούχοι του επιδόματος λαμβάνουν συνολικά 105 εκατ. ευρώ, ενώ για την περίοδο 2017-2018 το κονδύλι θα περιορισθεί στα 55 εκατ. ευρώ περίπου