Η Ευρωζώνη γλίτωσε από τον κάβο του πετρελαίου, κινδυνεύει όμως από τις τιμές των τροφίμων, οι οποίες αναδεικνύονται ως η μεγαλύτερη απειλή για την πορεία του πληθωρισμού.

Μετά από πολλές «περιπέτειες» και παλινωδίες, με την απόφαση του ΟΠΕΚ, οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν εντέλει να ανεβαίνουν δίνοντας πιθανότητες επιτυχίας στον στόχο της ΕΚΤ για άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, τώρα τα τρόφιμα επιστρέφουν ως «βαρίδι» για το καλάθι των τιμών.

Από τον Οκτώβριο, τα τρόφιμα αποτελούν και πάλι εξίσου αρνητικό παράγοντα για τον πληθωρισμό με την ενέργεια, σύμφωνα με σημείωμα των οικονομολόγων της Societe Generale, Michel Martinez, Brian Hilliard και Vaibhav Tandon. Η διαφορά είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε μια σταδιακά ανοδική πορεία, ενώ η άνοδος των τιμών των τροφίμων έχει σημειώσει επιβράδυνση φέτος.

inflation2

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο: για το μεγαλύτερο μέρος του 2014, τα τρόφιμα ήταν πιο επιβαρυντικός παράγοντας από την ενέργεια. Τώρα όμως, και καθώς το πετρέλαιο έχει μπει σε τροχιά περαιτέρω ανόδου μετά την απόφαση των «μεγάλων παικτών» να περικόψουν την παραγωγή, η επιβράδυνση αυτή στις τιμές των τροφίμων μπορεί να παίξει σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση των δεικτών του πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός, που περιλαμβάνει τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα, θα αυξηθεί σημαντικά το 2017, ενώ υπολογίζει ότι οι τιμές της ενέργειας θα αντιστοιχούν σε «περίπου 4/5 της ανόδου». Τη ίδια ώρα, το outlook για τις τιμές των τροφίμων κάνει λόγο για ελαφρά άνοδο στην καλύτερη περίπτωση, ενώ τα καθοδικά ρίσκα παραμένουν, σύμφωνα με τη SocGen.

«Ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και την πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων, η απαγόρευση που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές από την ΕΕ είναι επίσης ένας παράγοντας – κλειδί, που πυροδοτεί μια πληθώρα προμήθειας τροφίμων στην Ευρωζώνη», αναφέρουν οι ίδιοι οικονομολόγοι. «Κοιτάζοντας μπροστά, αναμένουμε μόνο μια σταδιακή άνοδο του πληθωρισμού στα τρόφιμα», ενώ «συνολικά, τα καθοδικά ρίσκα παραμένουν».