Αν το 2015 ήταν μια χρονιά δοκιμασίας για πολλές εταιρίες, ακόμα και του «ανθεκτικού» κλάδου των τροφίμων, δεν ισχύει το ίδιο για τον όμιλο επιχειρήσεων Μπίκα, ο οποίος είδε τις πωλήσεις του να αυξάνονται σε ποσοστό 25%. Με χαρτοφυλάκιο 7.000 ειδών τροφίμων και 3.000 κωδικών ειδών εστίασης, ο όμιλος, που ξεκίνησε ως μια οικογενειακή επιχείρηση στη Βέροια, αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές τροφίμων τόσο για την αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου όσο και για την αγορά της εστίασης και των ξενοδοχείων.

Τα θεμέλια του σημερινού ομίλου βασίστηκαν στην οικογενειακή επιχείρηση εμπορίας κρέατος, που ίδρυσε πριν από δεκαετίες ο πατέρας του σημερινού επικεφαλής, Γιώργου Μπίκα, Αχιλλέας. Με την πάροδο των χρόνων, ωστόσο, η βασική ενασχόληση συστηματοποιήθηκε, ενώ πέριξ αυτής προστεθήκαν νέες εταιρείες και δραστηριότητες πάντοτε στον χώρο των τροφίμων, οι οποίες συγκρότησαν τη σημερινή του εικόνα. Ο όμιλος αναπτυσσόταν αυτόνομα υπό τη διοίκηση και ευθύνη τόσο του Γιώργου Μπίκα όσο και του αδελφού του, Χρήστου, ώσπου το 2011 και προκειμένου να προσεγγίσουν τη Νότια Ελλάδα οι δύο αδελφοί συνεταιρίστηκαν με τον Κωνσταντίνο Μίχαλο, πρόεδρο του ΕΒΕΑ, επισφραγίζοντας και επιχειρηματικά μια μακροχρόνια φιλία. Συγκεκριμένα, έπειτα από ενδελεχή έρευνα στον χώρο των προμηθειών του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, συναποφάσισαν τη δημιουργία ενός πρότυπου εμπορευματικού κέντρου αποθήκευσης και διανομών στην Αθήνα, με σκοπό τις απευθείας πωλήσεις στη Νότια Ελλάδα των προϊόντων και των σημάτων που διαχειρίζεται και παράγει ο Ομιλος Μπίκα, καθώς και την ανάδειξη ποιοτικών προϊόντων Ελλήνων παραγωγών σε όλo τον κόσμο υπό την επίβλεψή τους. Η κοινή εταιρεία, με διακριτικό τίτλο M Trade Solutions, έχει την έδρα της σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη βιομηχανική ζώνη του Κρυονερίου, παράλληλα της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, σε έκταση 4.200 τ.μ.

Σήμερα, ο όμιλος απαρτίζεται πλέον από 7 εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και 2 εταιρείες με έδρα στην Ευρώπη, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας κρέατος, των εισαγωγών τροφίμων από όλο τον κόσμο, του εμπορίου, του food service, των αντιπροσωπιών, του logistics services, της εστίασης και της ενέργειας. Με ιδιόκτητες στεγασμένες εγκαταστάσεις που συνολικά καλύπτουν 16.000 τ.μ. σε οικόπεδα 55.000 τ.μ. σε Βέροια, Εδεσσα, και Αθήνα, καλύπτει πλέον πανελλαδικά τη ζήτηση, εξυπηρετώντας σουπερμάρκετ και οργανωμένη λιανική, καταστήματα εστίασης και ξενοδοχεία. Σημειώνεται πως η βιομηχανία κρέατος βρίσκεται στο Νομό Πέλλας, σε μια έκταση 28.000 τ.μ., ενώ το κέντρο logistics - food service και τα γραφεία της διοίκησης βρίσκονται στη Βέροια, σε μια έκταση 7.000 τ.μ., από όπου εξυπηρετείται η Βόρεια Ελλάδα. Ο όμιλος διαθέτει, επίσης, ιδιόκτητο στόλο 16 φορτηγών αυτοκινήτων, ενώ απασχολεί συνολικά 69 άτομα προσωπικό.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Μπίκα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου το 2015 διαμορφώθηκε σε 43 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 40% αφορά πωλήσεις προς το λιανεμπόριο, ενώ το υπόλοιπο μέρος του τζίρου κατευθύνθηκε στον λεγόμενο χώρο του HO.RE.CA. Παρά την αρνητική συγκυρία για το σύνολο της οικονομίας το 2015, εξαιτίας των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων αλλά και της μακρόχρονης κρίσης, ο όμιλος κατέγραψε μια χρονιά ανάπτυξης. «Τη χρονιά που πέρασε, διεισδύσαμε περαιτέρω στον ξενοδοχειακό τομέα, προσεγγίζοντας απευθείας πελάτες που έως πρότινος προμηθεύαμε με τη μεσολάβηση χονδρεμπόρων και αντιπροσώπων. Πέρα από τη συγκεκριμένη αγορά, ωστόσο, αυξημένες ήταν και οι πωλήσεις προς το οργανωμένο λιανεμπόριο», σημειώνει ο κ. Μπίκας.

Στους βασικούς επιχειρηματικούς σκοπούς του ομίλου εντάσσεται και η προσπάθεια ανάδειξης ποιοτικών ελληνικών προϊόντων. «Προσπαθώντας τα τελευταία χρόνια να τονώσουμε τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας, κατορθώσαμε να εδραιώσουμε το βόειο κρέας ελληνικής εκτροφής, ειδικής διαδικασίας, επιλέγοντας τις ράτσες και ελέγχοντας τη διατροφική του πορεία καθώς και όλα τα λοιπά στάδια μέχρι την άφιξή του στο πιάτο του καταναλωτή, ενέργειες που μας ανέδειξαν leader της αγοράς και απέδειξαν την υψηλή θρεπτική αξία που προσδίδουν Ελληνες εκτροφείς σε συνέργεια με τους Ελληνες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων ζωικής σίτισης. Παράλληλα και σε συνεργασία με καινοτόμους καλλιεργητές, προτείναμε συνδυασμένες δράσεις για τη βελτιστοποίηση των αγροτικών τους προϊόντων, οριοθετώντας παρεμβατικά όλες τις διαδικασίες, από την εμφύτευση έως και την τελική συσκευασία, με αποτέλεσμα την πολλαπλάσια αύξηση της ζήτησής τους», αναφέρει ο Γ. Μπίκας.

Το 2016 ξεκίνησε με θετικές ενδείξεις για τον όμιλο, ο οποίος υπολογίζει περαιτέρω αύξηση πωλήσεων σε ποσοστό 20%. Ο Γ. Μπίκας βασίζει την πρόβλεψη τόσο στο διευρυμένο πελατολόγιο του ομίλου όσο και στις θετικές προβλέψεις για την τουριστική κίνηση την τρέχουσα χρονιά. Πέρα από τον εμπορικό σχεδιασμό, η διοίκηση του ομίλου σχεδιάζει και νέες επενδύσεις μέσα στο 2016, οι οποίες θα κατευθυνθούν στην υποστήριξη των υποδομών της. «Προγραμματίζουμε επενδύσεις της τάξης των 3 εκατ. ευρώ, το κύριο μέρος των οποίων αναμένεται να απορροφηθεί από τις εγκαταστάσεις στη Βέροια», αναφέρει ο κ. Μπίκας.
Το πλάνο του ομίλου είναι ήδη σχεδιασμένο και αναμένεται να αιτηθεί χρηματοδοτική υποστήριξη και από τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος, ωστόσο, δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, όντας σε εκκρεμότητα και αναμένοντας την τελική έγκριση της Κομισιόν και των θεσμών.