Οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις αλλά και οι πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών οδηγούν σε νέα έξαρση της χρήσης πλαστικού χρήματος και εντός του 2017. Αλλωστε, σύμφωνα με τις επιταγές του υπουργείου Οικονομικών, περισσότεροι από 200.000 επαγγελματίες και καταστηματάρχες, που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα της πραγματικής οικονομίας, θα πρέπει υποχρεωτικά να δέχονται κάρτες για τις πληρωμές από τους πελάτες τους από την 1η Ιουλίου. 

Ηδη, πάντως, τα στοιχεία του 2017 δείχνουν σχεδόν διπλασιασμό της ζήτησης για τερματικά μηχανήματα POS από τους εμπόρους και τους επαγγελματίες. Με βάση τον ρυθμό που καταγράφεται στη ζήτηση για νέα μηχανήματα και εφόσον η τάση αυτή συνεχιστεί, τα νέα POS εκτιμάται ότι θα φτάσουν ακόμα και τα 8.000 ανά μήνα, ξεπερνώντας κατά πολύ τη μέση ζήτηση των προηγούμενων μηνών, που ήταν περί τα 4.000.

Την ίδια ώρα, οι φορολογούμενοι επιδιώκουν την περαιτέρω χρήση καρτών ως μέσο πληρωμής, προκειμένου να «κλειδώσουν» την έκπτωση φόρου. Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης για POS (μηχανήματα αποδοχής καρτών), με τις τράπεζες και άλλες εταιρείες να παρέχουν ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών.

Ετσι, μέσα στο καλοκαίρι, οι κατηγορίες επαγγελμάτων και επιχειρήσεων που θα πρέπει από την 1η Ιουλίου να δέχονται υποχρεωτικά συναλλαγές με κάρτες είναι οι ακόλουθες: ενέργεια, ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο, βενζινάδικα, υδροδότηση, ηλεκτρικές, υδραυλικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις και επισκευές, εκπαίδευση κάθε είδους και βαθμίδας, από βρεφονηπιακούς έως μεταδευτεροβάθμια, τεχνική και επαγγελματική, ακόμα και σχολές οδηγών, πώληση, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων, καθώς και των ανταλλακτικών τους, μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, κάβες και καπνοπωλεία, λιανικό εμπόριο σχεδόν κάθε είδους (υπολογιστές, ηλεκτρονικά είδη, ηλεκτρικές συσκευές, σιδηρικά, έπιπλα, βιβλία, αθλητικός εξοπλισμός, παιχνίδια, ρούχα, υποδήματα, καλλυντικά), επισκευές μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, τηλεπικοινωνίες (υπηρεσίες και εξοπλισμός), δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές και φοροτεχνικοί, υγεία (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακεία, νοσοκομεία αλλά και κτηνίατροι), τυχερά παιχνίδια, ενοικιάσεις οχημάτων, βιντεοκλάμπ και είδη αναψυχής, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταξιδιωτικά γραφεία κάθε είδους και, τέλος, εστιατόρια, μπαρ, καφέ και κινηματογράφοι.

Από την πλευρά τους, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, για να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ, θα πρέπει φέτος να πραγματοποιήσουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους ως εξής: 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω. Το ανώτατο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος, ανεξαρτήτως εισοδήματος, είναι 30.000 ευρώ.