Γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, επιχειρήσεις εστίασης κ.ά. θα αναγκαστούν να τοποθετήσουν πρώτοι «μηχανάκια», εξέλιξη η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αποκάλυψη σημαντικών αδήλωτων εισοδημάτων.

Η σχετική υπουργική απόφαση εκκρεμεί ακόμη. Πάντως, οι μέχρι τώρα ενδείξεις συναινούν στο ότι η υποχρεωτική απόκτηση POS θα αφορά σε επαγγελματίες από κλάδους οι οποίοι παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ποσοστά φοροδιαφυγής, καθώς αυτός είναι ουσιαστικά ο στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με το μέτρο αυτό: να αναγκάσει όσους αποκρύπτουν εισοδήματα να κόβουν αποδείξεις αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τα φορολογικά έσοδα.

Έτσι, oι πρώτοι κλάδοι που θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν συσκευές ηλεκτρονικής χρέωσης (POS) είναι εκείνοι οι οποίοι εμφανίζουν υψηλά ποσοστά απόκρυψης του πραγματικού τους εισοδήματος.

Λεπτομέρειες για το πώς και το πότε θα υποχρεωθούν οι προαναφερθέντες να τοποθετήσουν τα POS θα γίνουν γνωστές τις αμέσως επόμενες ημέρες, οπότε και αναμένονται οι σχετικές εγκύκλιοι από το υπουργείο Οικονομικών.

Τα ερωτήματα που αναμένουν απαντήσεις αφορούν: τις προθεσμίες ανά Κωδικό Δραστηριότητας για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS, τις διαδικασίες δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών, τις κυρώσεις, τις αρμόδιες αρχές, τα μέσα προσφυγής και δικαστικής προστασίας κ.λπ.

Ακόμα θα διευκρινιστούν τα ζητήματα ελέγχου και ο τρόπος επιβολής προστίμων για όσους επιτηδευματίες δεν ενημερώνουν επαρκώς τους καταναλωτές ότι αποδέχονται κάρτες.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις για το πλαστικό χρήμα, όλες οι συναλλαγές για ποσά άνω των 500 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με κάρτες ή e-banking, ενώ όσοι επαγγελματίες δεν δέχονται κάρτες θα πρέπει να το αναγράφουν σε εμφανές σημείο του καταστήματος, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 1.000 ευρώ.