Νέο «χτύπημα» του Πόουλ Τόμσεν για την ανάγκη λήψης νέων, επώδυνων μέτρων την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη η διαβούλευση μεταξύ της Ελλάδας και των μελών του Euro Working Group.

Σε προσθήκη του, στο κείμενο του περιβόητου blog του Διευθυντή Ευρώπης του ΔΝΤ που είχε ανάψει «φωτιές» στην διαπραγμάτευση, ουσιαστικά απαντώντας στο άρθρο του Πιέρ Μοσκοβισί στους Financial Times, με το οποίο ο Επίτροπος είχε στηρίξει την Αθήνα που απέρριπτε τέτοια μέτρα, ο κ. Τόμσεν επανέρχεται κι επιμένει στις θέσεις του για την ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων, παραθέτοντας μια σειρά στοιχείων για να τις στηρίξει.

Το ΔΝΤ, χωρίς να κάμπτεται από την αντίθετη άποψη της Κομισιόν, δεν υποχωρεί από την θέση του ότι είναι αναγκαία η μείωση συντάξεων και αφορολόγητου στην Ελλάδα, πέραν των περικοπών που έχουν ήδη υποστεί.

Το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, καθώς εκτιμά πως το «υψηλό» αφορολόγητο όριο -που σήμερα βρίσκεται 8.683 ευρώ έως 9.500 ευρώ- δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερο από το 50% των φορολογουμένων να απαλλάσσονται από τη φορολογία, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι της τάξεως του 8%.

Στην περίπτωση που το ΔΝΤ «πείσει» τους δανειστές και εφαρμοσθεί από το 2018 μειωμένο αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα, τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι ακόμη και όσοι αποκτούν πολύ χαμηλά εισοδήματα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις περίπου κατά 800 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Επί της ουσίας, η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για έναν άγαμο θα μειωθεί στα επίπεδα των 1.100 ευρώ.

Για παράδειγμα: 

• Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 5.001 και μέχρι 12.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο εισοδήματος από 20 έως και 800 ευρώ ετησίως. Σήμερα, μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 9.000 ευρώ, πληρώνει μόλις 80 ευρώ τον χρόνο. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, η φορολογική του επιβάρυνση θα εκτοξευθεί στα 880 ευρώ τον χρόνο.

• Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ετήσια εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω οι ετήσιες επιβαρύνσεις ανέρχονται στα 800 ευρώ.
Για παράδειγμα, ένας άγαμος μισθωτός με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ, σήμερα επιβαρύνεται με φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνολικού ύψους 1.466 ευρώ.

Αν το αφορολόγητο όριο μειωθεί στις 5.000 ευρώ, τότε ο συγκεκριμένος μισθωτός θα δει τη συνολική φορολογική επιβάρυνσή του να αυξάνεται κατά 800 ευρώ και να διαμορφώνεται σε 2.266 ευρώ.