Με την επιστροφή στην Αθήνα των θεσμών αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει και η ατζέντα με φορολογικές ανατροπές, ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι ρυθμίσεις για το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων προκειμένου τα νομοσχέδια να πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή και να ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2017.

Στο πεδίο της φορολογίας, η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, οφείλει να προωθήσει:

- επανεξέταση όλων των κινήτρων στη φορολογία εισοδήματος των νομικών προσώπων με στόχο να αλλάξουν ή να καταργηθούν όσες κριθούν αναποτελεσματικές ή άδικες.

- επανεξέταση της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος των εταιριών που αφορά στις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών

- απλοποίηση του νομικού πλαισίου που αφορά στον ΦΠΑ προκειμένου να απαλλαγούν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη γραφειοκρατία της απόδοσης ΦΠΑ και να απελευθερωθούν πόροι από τον ελεγκτικό μηχανισμό για την διενέργεια αποτελεσματικότερων φορολογικών ελέγχων. Αυτό που θα εξετασθεί είναι να αυξηθεί το όριο ακαθάριστων εσόδων για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 25.000 ευρώ.

- εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες στα ακίνητα.

- οριστικοποίηση της μορφής του νομοσχεδίου για την παροχή κινήτρων προς επιχειρήσεις και καταναλωτές για την επέκταση των πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα στην αγορά (πλαστικό χρήμα, μεταφορές ποσών σε τραπεζικό λογαριασμό κα). Η αρχική πρόθεση της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ να θεσπιστεί ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για τις επιχειρήσεις στον οποίο θα καταλήγουν τα ποσά από εισπράξεις μέσω πλαστικού χρήματος, έχει δει την "κόκκινη κάρτα" των θεσμών και πλέον εξετάζονται ως αντιστάθμισμα πρόσθετα κίνητρα για την εγκατάσταση των συσκευών ηλεκτρονικών πληρωμών POS.

- οριστικοποίηση της μορφής της ρύθμισης για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων Το σενάριο που προκρίνεται προβλέπει φορολόγηση των ποσών που θα δηλώνονται με συντελεστή από 50% έως 60% ανάλογα με τον αν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος για τον φορολογούμενο. Όσοι μπουν στη ρύθμιση θα απαλλάσσονται από ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή.