Τη διεθνοποίησή του σε επίπεδο επιχείρησης, χρηματοδότησης και συνεργασιών εντείνει ο Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προγραμματίζοντας ταυτόχρονα πλήθος επενδύσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, κάποιες εκ των οποίων αποτελούν επιχειρηματική πρόκληση. 

Ισως γιατί ο πρόεδρος του ομίλου, Γιώργος Περιστέρης, υποστηρίζει στην πράξη την άποψη πως η χώρα θα ξεφύγει από την κρίση μόνο μέσα από ένα ουσιαστικό «επενδυτικό σοκ», με στόχο τη δημιουργία νέων projects.
Υπό αυτό το πρίσμα, διακρίνει ευκαιρίες και τις διεκδικεί. Οπως, για παράδειγμα, το «στοιχειωμένο» αεροδρόμιο του Καστελίου στην Κρήτη, του οποίου ο διαγωνισμός παραχώρησης αναβλήθηκε 11 φορές πριν καταλήξει στην κοινοπραξία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του ινδικού ομίλου GMR. Ή τα έργα «μαμούθ» στον τομέα των ΑΠΕ, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, που ο όμιλος επιδιώκει να εντάξει στο πακέτο Γιούνκερ.

Μετά την καθίζηση στα έργα υποδομών, o κ. Περιστέρης ευλόγως στράφηκε -όπως εξάλλου και άλλοι κατασκευαστές- στους τομείς της ενέργειας, των απορριμμάτων, των διεθνών projects αλλά και των αποκρατικοποιήσεων. Επίσης, επιδόθηκε σε σειρά διεθνών συνεργασιών που του εξασφαλίζουν στήριξη, φέρνοντας παράλληλα εμμέσως άμεσες ξένες επενδύσεις σε μια χώρα που υποφέρει από την έλλειψή τους.

Ο ίδιος, αν και τηρεί αποστάσεις από τη δημοσιότητα, αρκούμενος να τοποθετείται σπανίως -αλλά αρκούντως αιχμηρά- δημόσια, έχει αναφερθεί στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, ζητώντας ορθολογικότερη προσέγγιση των ελληνικών επιχειρήσεων (σε επίπεδο φορολογικό, γραφειοκρατικό, αλλά και σε ό,τι αφορά τους χρόνους αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου). Η ελληνική αγορά φυσικά εξακολουθεί να ενδιαφέρει τον όμιλο, που διερευνά κάθε πιθανότητα τεχνικών ή άλλων έργων.

Συνεργασίες με βαριά ονόματα

Ο όμιλος μάλιστα περηφανεύεται να δηλώνει ότι μέσα στην κρίση έχει επενδύσει περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ, ενώ προσφάτως έκλεισε σημαντικά deals χρηματοδότησής του από διεθνείς μάλιστα φορείς. Η πρώτη χρηματοδότηση προήλθε από την EBRD με τη μορφή ομολογιακού δανείου ύψους 60 εκατ. ευρώ (50 εκατ. ευρώ από την EBRD και 10 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς) για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ.

Ο όμιλος έκλεισε επίσης συμφωνία με ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds της Δανίας, την Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), η οποία θα προσφέρει σε πρώτη φάση κεφάλαια ύψους 61 εκατ. δολαρίων (58 εκατ. ευρώ) για να χρηματοδοτήσει την αρχική φάση ανάπτυξης του αιολικού πάρκου, ισχύος 155 MW, στο Τέξας των ΗΠΑ. Οι εγκαταστάσεις του, συνολικής ισχύος 380 MW, είχαν αποκτηθεί πέρυσι από την Tri Global Energy LLC. Το συνολικό κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης πρόκειται να ξεπεράσει τα 250 εκατ. δολάρια.

H CPI δεν είναι η μόνη που θα βάλει λεφτά σε αυτό το έργο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η χρηματοδότηση της κατασκευής θα καλυφθεί και από μεγάλες τράπεζες, όπως η Morgan Stanley, η HSBC, η NordLB και η Rabobank, ενώ κατά την έναρξη λειτουργίας η Goldman Sachs θα χρηματοδοτήσει την επένδυση με κεφάλαια έως 150 εκατ. ευρώ. Το project αυτό είναι το δεύτερο που αναλαμβάνει η ΤΕΡΝΑ στις ΗΠΑ. Η συμφωνία προβλέπει ότι ο όμιλος δεν θα καταβάλλει φόρους στην Κομητεία του Τέξας, αλλά θα πληρώνει ένα συγκεκριμένο ποσό για κάθε μεγαβάτ που θα παράγεται στο αιολικό πάρκο την πρώτη δεκαετία λειτουργίας, ενώ θα καταβάλλει και δικαιώματα στους ιδιοκτήτες της γης.

Αυτή τη στιγμή, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σε 738 MW. Στην Ελλάδα έχει εγκαταστήσει 468 MW, άλλα 138 MW είναι εγκατεστημένα στις ΗΠΑ, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Ταυτόχρονα, ο όμιλος έχει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 242 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 980 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική. Στόχος της εταιρείας είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να προσεγγίσει το μέγεθος των 1.000 MW για έργα ΑΠΕ σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριότητάς της.

Οι συμφωνίες αυτές έρχονται να διευρύνουν τον κατάλογο των συνεργασιών που έχει κλείσει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα χρόνια της κρίσης και οι οποίες τού επέτρεψαν να υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά στον τομέα της ενέργειας, η είσοδος της York Capital Management στο μετοχικό κεφάλαιο τόσο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 17,35% όσο και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με 9,4% θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς, πέραν της χρηματοδότησης των 100 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε ο όμιλος, η παρουσία του αμερικανικού fund στη μετοχική σύνθεση των δύο εταιρειών διευκολύνει την πρόσβαση στις αγορές και τις σχέσεις με διεθνείς επενδυτές.

Δεν είναι, όμως, μόνο η York Capital που δίνει προστιθέμενη αξία στον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τομέα των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας ο όμιλος συνεργάζεται στρατηγικά με τη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία παγκοσμίως, την Gaz De France Suez (νυν ENGIE). Από κοινού ελέγχουν την Ηρων Θερμοηλεκτρική, η οποία με δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 600 MW βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της εγχώριας αγοράς. Από το 2013 στη μονάδα Ηρων ΙΙ συμμετέχει και η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Κατάρ, Qatar Petroleum International, η οποία απέκτησε το 25% του εργοστασίου από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έναντι 63 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που έκλεισαν οι δύο πλευρές.

Τα τρία μεγάλα σχέδια

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει ήδη υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση τριών επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, στον τομέα των ΑΠΕ μέσω του πακέτου Γιούνκερ. Το μεγαλύτερο και πλέον τεχνολογικά προηγμένο αφορά στην κατασκευή δύο συστημάτων αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος 680 MW, στον Δήμο Αμφιλοχίας, και έχει προϋπολογισμό 502 εκατ. ευρώ. Ενα δεύτερο έργο για το οποίο αναζητά χρηματοδότηση αφορά στην κατασκευή υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λίμνη του Αμαρίου, στο Ρέθυμνο. Το έργο είναι συνολικής ισχύος 139,1 MW και εκτιμώμενου προϋπολογισμού 277 εκατ. ευρώ. Το τρίτο έργο αφορά στην κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 153 MW και εκτιμώμενου προϋπολογισμού 255 εκατ. ευρώ, στην Καρυστία Ευβοίας.

Από την εφημερίδα "Επένδυση"