Ο ιστορικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Συκέας έχει στόχο την υποστήριξη των ελαιοπαραγωγών καθώς και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη τους μέσα από θεσμό του Συνεταιρισμού. Με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Συκέας του Δήμου Μονεμβασιάς που βρίσκεται στο Νομό Λακωνίας αποτελεί αρωγό της περιοχής συμμετέχοντας στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων της που στην πλειοψηφία ασχολούνται με τη γεωργία. 

Η βασική του δραστηριότητα του Συνεταιρισμού είναι η παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Η μέση παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου ανέρχεται κατά μέσο όρο σε περίπου 700 τόνους και προέρχεται από τις ποικιλίες “Κορωνέϊκη" και “Αθηνολιά" σε αναλογία 80%-20%.

“Ο Συνεταιρισμός μας ιδρύθηκε το 1950 ως πιστωτικός και το 1968 ως ελαιουργικός. Αποτελείται από 480 μέλη - παραγωγούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι  κάτοικοι του χωριού μας”, μας είπε ο Διαχειριστής του Συνεταιρισμού, κ. Σωτήρης Μπατζάκης.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Συκέας τυποποιεί μεγάλο μέρος της παραγωγής του στις εγκαταστάσεις της ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ. Η εξαιρετική ποιότητα του ελαιολάδου που παράγεται οφείλεται στην άμεση έκθλιψη των καρπών και είναι κράμα ιδιαίτερων εδαφικών συνθηκών. Ως αναγνωρισμένη Οργάνωση Παραγωγών απαριθμεί μέχρι σήμερα 154 μέλη με στόχο την εγγραφή και νέων μελών.

“Η άριστη ποιότητα οφείλεται καταρχάς στην εμπιστοσύνη των παραγωγών και στην συνέχεια στην προσπάθεια των εργαζομένων να δουλεύουν, ακόμα και όλη τη νύχτα, διότι ο ελαιόκαρπος πρέπει μέτα την συγκομιδή του να πάει κατευθείαν για έκθλιψη. Τέλος το άρωμα του ελαιολάδου μας οφείλεται στην ποικιλία των εδαφών μας”, σημειώνει ο κ. Μπατζάκης.