Δριμεία επίθεση κατά του ιδιωτικού μονοπωλίου του ΟΠΑΠ, αλλά και των χειρισμών της Εθνικής Επιτροπής Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Intralot, Σωκράτης Κόκκαλης, από το βήμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Κέντρο Καινοτομίας της εταιρείας στην Παιανία.

Ο ιδρυτής του ομίλου ανάφερε ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η ύπαρξη ιδιωτικού μονοπωλίου τυχερών παιχνιδιών, χαρακτηρίζοντας την πορεία της ιδιωτικοποίησης από το 2013 και μετά «πονεμένη ιστορία», υπογραμμίζοντας ότι το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας πέρασε πρόσφατα σε ανώνυμο ιδιοκτησιακό καθεστώς με έδρα το σκοτεινό Λιχτενστάιν, ενώ ο ΟΠΑΠ έχει αποκτήσει ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση από τον ρυθμιστή, την Εθνική Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων, μετά την ξαφνική μεταβολή της στάσης της τελευταίας στον κανονισμό για τα φρουτάκια.

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στην ιστορική σχέση της Intralot με τον ΟΠΑΠ και την αξία που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της τεχνολογικής συνεργασίας τους εκτοξεύοντας τον κύκλο εργασιών του ΟΠΑΠ από 0,2 δισ. ευρώ σε 5,5 δισ. μεταξύ των ετών 1990 και 2010 με την εγκατάσταση των συστημάτων της Intralot και την έναρξη του αθλητικού στοιχήματος το 2000. «Στην Ελλάδα, τα ΜΜΕ μάς αποκαλούσαν κάποτε εθνικούς προμηθευτές, που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, σαν να ήταν κάτι κακό την ώρα που μεγάλωνε η αξία μιας κρατικής εταιρείας. Αυτή η κατάσταση δεν βοηθά την ελληνική οικονομία. Μας ρωτάνε γιατί δεν έχουμε φύγει ακόμη. Εμείς αισθανόμαστε ελληνική εταιρεία, αλλά είναι περίεργο να χάνουμε δουλειές στη χώρα μας από ανταγωνιστές που δεν μπορούν να μας ανταγωνιστούν διεθνώς. Εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο για είσοδο σε ξένα χρηματιστήρια και αυτά στον κλάδο μας είναι η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Χονγκ Κόνγκ».

Εκτός από την παραβίαση του ανταγωνισμού με το ιδιωτικό μονοπωλιακό καθεστώς, ο Σ. Κόκκαλης καυτηρίασε την αναρχία στο διαδικτυακό τοπίο, την πολυετή καθυστέρηση ενός κανονικού διαγωνισμού για μόνιμες άδειες διαδικτυακού στοιχηματισμού, που θα επιτρέψει επενδύσεις για ανάκτηση μεγάλου ποσοστού από τον παράνομο διαδικτυακό τζόγο, και προέτρεψε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις εξαγγελίες της για την τακτοποίηση του ζητήματος.

Ο κ. Κόκκαλης δήλωσε περήφανος για τις επιτυχίες της Intralot σε προηγμένες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ, όπου απασχολούνται 600 εργαζόμενοι σε 12 πολιτείες και υπάρχει προοπτική νέων έργων. Αναφέρθηκε, δε, εκτενώς στις μεγάλες ευκαιρίες της αγοράς της Τουρκίας, όπου η Intralot έχει εδραιωμένη παρουσία στο αθλητικό στοίχημα και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αναδιάρθρωση της ιδιοκτησίας της κρατικής λοταρίας και του ιπποδρόμου, με την προοπτική συμμετοχής στον διαγωνισμό για τη διαχείριση και τον τεχνολογικό εξοπλισμό.

Από την εφημερίδα "Επένδυση"