Νέες επενδύσεις της τάξης των 50 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2016-2017 προγραμματίζει ο Ομιλος Jumbo, ο οποίος ολοκλήρωσε ακόμα μία θετική χρήση, κατά την οποία ξεπέρασε την αρχική πρόβλεψη επιδόσεων.

Ο όμιλος ολοκλήρωσε επεκτάσεις με νέα καταστήματα αλλά και αγορά νέας αποθήκης 50.000 τ.μ. στη Θήβα στην προηγούμενη χρήση και οδεύει στη δημιουργία νέων σημείων και το 2017. Οι νέες επενδύσεις στρέφονται κυρίως στη Ρουμανία, αλλά και στην αντικατάσταση σημείων στην Ελλάδα με καταστήματα υψηλότερης παραγωγικότητας και δημιουργία θέσης σε περιοχές όπου σήμερα δεν διαθέτει παρουσία.

Αν και τα 3/5 των επενδύσεων αφορούν τη Ρουμανία, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Jumbo, Απόστολος Βακάκης, παραδέχθηκε ότι η ραχοκοκαλιά του ομίλου παραμένει η Ελλάδα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, την προσεχή διετία το εξωτερικό δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 35%-38% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις συμβάσεις franchise που διαθέτει ο όμιλος σε τέσσερις μικρές όμορες αγορές, αλλά και στην πιθανότητα μελλοντικής αυτόνομης εισόδου σε αγορές όπως η Σλοβακία, η Κροατία κ.ά., οι οποίες βρίσκονται εντός του ασφαλούς χώρου του ευρώ.

Κατά το πρώτο τρίμηνο (Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2016) της νέας οικονομικής χρήσης οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 170,23 εκατ. ευρώ, από 152,62 εκατ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, δηλαδή αυξημένες κατά 11,53%. Ωστόσο, ο κ. Βακάκης, ενημερώνοντας σχετικά τους αναλυτές, ανάφερε ότι καταγράφει ενδείξεις πτώσης της ζήτησης, η οποία τείνει να «παγιοποιηθεί». Επιμένοντας στα στοιχεία που καταγράφουν τα «όργανα πλοήγησης» της Jumbo, δήλωσε πως «η κατάσταση δεν είναι καλή στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην εκτίμηση επιδόσεων για τη νέα χρήση, διατύπωσε πρόβλεψη για αύξηση πωλήσεων στο εύρος μεταξύ 4% και 7%, με την παραδοχή πως, σε επίπεδο «like for like» στην Ελλάδα, οι πωλήσεις θα κινηθούν οριακά πτωτικά (μεταξύ -1% και -2%).

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι μια ασφαλέστερη εκτίμηση μπορεί να διατυπωθεί μετά την ολοκλήρωση του β’ τριμήνου της χρήσης, το οποίο είναι παραδοσιακά το εμπορικότερο, και στο οποίο πλέον θα έχει ξεκαθαρίσει αν οι ενδείξεις που καταγράφονται σήμερα έχουν λάβει διαστάσεις. Συμπλήρωσε πως η τάση όσον αφορά το μικτό περιθώριο κέρδους δεν είναι καθόλου αισιόδοξη, καθώς τόσο ο αποπληθωρισμός όσο και η ορατή και διαρκής μείωση εισοδημάτων πιέζουν τις επιχειρήσεις στη διαμόρφωση μικρότερων περιθωρίων.

Τον Νοέμβριο θα λειτουργήσει το νέο υπερκατάστημα του ομίλου στη Βουλγαρία, ενώ επενδύει σε δύο νέα υπερκαταστήματα στη Ρουμανία, που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν μέχρι τα Χριστούγεννα του 2017.