Aύξηση πωλήσεων κατά 3,3%, σημαντική βελτίωση περιθωρίου κέρδους κατά 1% περίπου και άρα καθαρή μετά φόρων κερδοφορία στα 6 εκατ.ευρώ από 250 χιλιάδες ευρώ το 2015 παρουσίασε το 2016 παρά την κακή επίδοση της ελληνικής αγοράς τους τελευταίους μήνες του έτους, ο όμιλος Fourlis.

Η πτώση των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά, η οποία συνεχίζεται και στο α’ τρίμηνο του 2017 προβληματίζει, ωστόσο αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί τον αστάθμητο παράγοντα και να υποαποδίδει, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις υπόλοιπες αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος. Ειδικότερα, η Ρουμανία αλλά και η Βουλγαρία, στις οποίες δραστηριοποιείται με ΙΚΕΑ και Intersport, παρουσιάζουν διψήφιο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων τους. Είναι δε χαρακτηριστική η αποστροφή του CEO του ομίλου κ.Απόστολου Πεταλά πως «κάποια στιγμή μπορεί να θέλουμε να γίνουμε Βουλγαρία» υπογραμμίζοντας μ’αυτό τον εμφατικό τρόπο τις αδυναμίες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα πάντως οι αγορές του εξωτερικού αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών του ομίλου, ενώ το ποσοστό συμμετοχής τους στα κέρδη EBITDA αγγίζει το 50%, ποσοστό που αποτελεί τον στόχο που είχε θέσει ο όμιλος πριν από μια πενταετία.

Παρά ωστόσο την αβεβαιότητα και την εύθραυστη εσωτερική κατανάλωση, ο όμιλος αναμένεται να επιστρέψει στην πολιτική διανομής κερδών. Έτσι, για το 2016 δεσμεύεται να διανείμει είτε με τη μορφή μερίσματος είτε με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου ποσό 0,5 έως 0,10 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους του.

Στη χρήση που έκλεισε ο όμιλος κατάφερε να αναδιαρθρώσει σχεδόν το σύνολο του δανεισμού του, επιτυγχάνοντας μείωση χρηματοοικονομικού κόστους κατά 20%. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου μάλιστα υποχώρησε στα 115 από 125 εκατ.ευρώ στο τέλος του 2016, ενώ ο όμιλος δαπάνησε ποσό περίπου 10 εκατ.ευρώ για επενδύσεις που αφορούν στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση δικτύου (7 νέα σημεία Intersport, 2 νέα σημεία Athlete’s Foot, ένα pick up point στη Βουλγαρία). Η θετική επίδραση τόσο αυτών των κινήσεων όσο και της άντλησης κεφαλαίων μέσω της ομολογιακής έκδοσης που πραγματοποίησε το περασμένο φθινόπωρο αναμένεται να έχουν περαιτέρω θετική επίδραση και το 2017, σύμφωνα με τον CFO του ομίλου κ.Γιώργο Αλεβίζο.

Στη χρήση του 2017 ο όμιλος συνεχίζει τις λελογισμένες επενδύσεις, προβλέποντας να δαπανήσει 10 εκατ.ευρώ και να προσθέσει πέντε νέα σημεία πώλησης στο δίκτυο των αθλητικών του concept.

Ο όμιλος διαθέτει σήμερα συνολικά 113 καταστήματα Intersport, ενώ ο συνολικός στόχος για την αλυσίδα παραμένει η λειτουργία 160 και πλέον καταστημάτων. Οπως ανέφερε η διοίκηση στην ελληνική αγορά ανοίγουν, λόγω κρίσης, καταστήματα σε πολύ καλά σημεία σε περιοχές, οι οποίες προ κρίσης θα ήταν απαγορευτικές λόγω υψηλών μισθωμάτων. Ενδεικτικά, στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη άνοιξε προ ημέρων ένα νέο The Athlete’s Foot ενώ και στην Σταδίου κοντά στο Σύνταγμα πρόκειται να ανοίξει ένα πολύ μεγάλο Intersport πριν το Πάσχα.

Σε ότι αφορά τα non core assets του ομίλου, ο CFO κ.Γ.Αλεβίζος αναάφερε πως επίκειται μια ακόμη μίσθωση καταστήματος 3.500 τμ στο συγκρότημα της Πειραιώς, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις πώλησης ακινήτων (Πειραιώς, Σόφια, Logistics Center) με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.