Επενδυτικές ευκαιρίες βλέπει στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα Γίγκρι Κατάινεν, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχει θέμα χρηματοδότησης.


Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα "Το Επενδυτικό Σχέδιο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων στην Ελλάδα" πρότεινε τη δημιουργία επενδυτικής πλατφόρμας που θα συνενώσει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενεργειακή αποδοτικότητα, ο αγροδιατροφικός κλάδος. Υπογράμμισε μάλιστα ότι μια αντίστοιχη πλατφόρμα λειτούργησε στη Γαλλία και βοήθησε 40.000 νοικοκυριά.
Ο κ. Κατάινεν κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τους αναπτυξιακούς φορείς και υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται καμία κρατική ή κυβερνητική έγκριση για ένα επενδυτικό σχέδιο να λάβει χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ, διευκρινίζοντας πως ο συντομότερος δρόμος είναι να δημιουργηθούν επενδυτικές πλατφόρμες για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

Ο κ. Κατάινεν υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συζήτηση και με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να βρεθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη του. Είπε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διάλογο με τις ελληνικές τράπεζες με στόχο να πειστούν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις ΜΜΕ.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, επεσήμανε ότι η κυβερνητική δέσμευση για το μνημόνιο είναι πάρα πολύ σημαντική, παραδέχτηκε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολα και αντιδημοφιλή μεσοπρόθεσμα, "αλλά μακροπρόθεσμα αξίζουν".


"Δυστυχώς πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αν υπάρχει πρόβλημα πρέπει να λυθεί” δήλωσε χαρακτηριστικά.