Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Κιάτου, με στόχο την ίδρυση ενός σύγχρονου ιδιόκτητου τυποποιητηρίου ελαιολάδου. Μάλιστα, πρόκειται για τη μοναδική ένωση στην Ελλάδα που λειτουργεί κατάστημα με τη μέθοδο του franchise, στην περιοχή της Νεμέας.

Η ΕΑΣ Κιάτου στην παρούσα φάση αξιοποιεί τα διαθέσιμα προγράμματα για την ενίσχυση των μελών της.

Ειδικότερα, το Πρόγραμμα Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) ΕΑΣ Κιάτου για το διάστημα 2015-2018 είναι μια καλή ευκαιρία οργάνωσης της ελαιοκαλλιέργειας και παραγωγής ελαιολάδου για την ένωση.
«Βασικό στόχο του προγράμματος αποτελεί η προώθηση ενός μοντέλου καλλιέργειας της ελιάς, το οποίο βασίζεται κατά κύριο λόγο στη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων παραγωγής, στη συνεχή εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών και στην πιστοποιημένη ιχνηλασιμότητα και ποιότητα του τελικού προϊόντος» μας λέει ο πρόεδρος της ένωσης, Κώστας Παπαβασιλείου.

«Πλέον δουλεύουν πολλοί νέοι στον πρωτογενή τομέα, που έχουν άλλη νοοτροπία, όρεξη για εξειδίκευση και στόχο την ποιοτική στροφή στην παραγωγική διαδικασία, κι εμείς, αξιοποιώντας τις δραστηριότητες του Προγράμματος ΟΕΦ, σε συνεργασία με την εταιρεία foodstandard, εκπαιδεύουμε τους παραγωγούς στις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης, τους επιμορφώνουμε για τη διαχείριση των υποπροϊόντων, όπως είναι τα υπολείμματα κλαδέματος και η χρήση εναλλακτικών μεθόδων σε όλα τα στάδια της παραγωγής, με αποτέλεσμα την πιστοποίησή τους σύμφωνα με το πρότυπο AGRO», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου τονίζει ότι «χρειάζεται ένας νέος τύπος συνεταιρισμών, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος». Η ενδυνάμωση των Οργανώσεων Παραγωγών και η παροχή εργαλείων επιμόρφωσης, υποδομών και ποιότητας είναι κυρίαρχος στόχος, που υπηρετείται με συνέπεια στο πλαίσιο της εφαρμογής των τριετών προγραμμάτων ΟΕΦ.