Στην προεξόφληση μιας θετικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου όσον αφορά την υπαγωγή της Μαρινόπουλος στο άρθρο 106 β και θ και, άρα, την έναρξη της διαδικασίας διάσωσής της από τον στρατηγικό επενδυτή, τη Σκλαβενίτης, προχώρησε η κυβέρνηση, μετά την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί τόσο στην αγορά όσο και στους εργαζομένους του δικτύου.

Ως γνωστόν, η απόφαση του δικαστηρίου καθυστερεί και απειλεί να ξεπεράσει τον προβλεπόμενο χρόνο που ορίζει το ΜoU Μαρινόπουλου - τραπεζών - Σκλαβενίτη, που όριζε ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας την 14η Φεβρουαρίου. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στο δίκτυο παραμένουν απλήρωτοι για τον μήνα Δεκέμβριο και κινητοποιούνται, πιέζοντας τις εμπλεκόμενες πλευρές για απαντήσεις. Επίσης, ανησυχία επικρατεί και μεταξύ των προμηθευτών, οι οποίοι και θα υποστούν κούρεμα κατά 50% των απαιτήσεων και θα καθυστερήσουν ευλόγως να πληρωθούν το υπόλοιπο ποσό, εξαιτίας της συνολικής καθυστέρησης. Οι αντοχές, δε, της αγοράς χαρακτηρίζονται ήδη «μετρημένες», εξαιτίας τόσο της Μαρινόπουλος όσο και της κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι η αποπληρωμή προμηθευτών προβλέπεται γίνει εντός 60 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, χωρίς την επιβολή τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η όλη καθυστέρηση αποδίδεται στην αδυναμία ανάθεσης της υπόθεσης σε εισηγητή, η οποία έγινε τελικώς ύστερα από σχεδόν ένα δίμηνο, μόλις στις 7 Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ, το τετράμηνο προστασίας της αλυσίδας Μαρινόπουλος από τους πιστωτές της εκπνέει στα τέλη Ιανουαρίου 2017 και, δεδομένου ότι υπάρχει ποσοστό πιστωτών που δεν έχει συναινέσει στο κούρεμα, αλλά και ότι εκκρεμεί η συζήτηση αίτησης πτώχευσης που έχει καταθέσει η Καρυπίδης κατά της Μαρινόπουλος μέσα στον Ιανουάριο, πολλοί στην αγορά ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος».

Προκειμένου να διασκεδαστούν οι ανησυχίες αλλά και να υποστηριχθεί η διαδικασία διάσωσης, κυβερνητικοί κύκλοι προέβησαν σε άτυπη ενημέρωση, στην οποία αποδίδουν την εμπλοκή στους «αργούς ρυθμούς της Δικαιοσύνης», διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, για τη στήριξη που θα παράσχουν για την υλοποίηση της συμφωνίας.

 

Εκκρεμεί και η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Σημειώνεται ότι, εκτός από τη δικαστική απόφαση, εκκρεμεί και η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία εξετάζει τις γνωστοποιήσεις συγκέντρωσης (εστιάζονται σε αλληλοκάλυψη, κυρίως στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Αττική). Σε αυτό το μέτωπο, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιώδες πρόβλημα και σε καμιά περίπτωση η απόφαση της ΕΠΑΝ δεν πρόκειται να δημιουργήσει κώλυμα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Συγκρατημένη ανησυχία για Σκλαβενίτη

Το πρόβλημα, ωστόσο, αγγίζει και τη Σκλαβενίτης, η οποία επενδύει σε οργάνωση και προσαρμογή της λειτουργίας της σε νέα δεδομένα, ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας το ορόσημο της 14 Φεβρουαρίου, που είχε οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία από του MoU, αποτελεί ουσιώδη όρο, ώστε να λειτουργήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει εκπονήσει. Ο οικονομικός παράγοντας μπαίνει επίσης πιεστικός και για τον λόγο εξάντλησης της ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το MoU, το ύψος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 15 εκατ. ευρώ προέρχονται από την εταιρεία Σκλαβενίτης (αποκλειστικά και μόνον για αγορά εμπορευμάτων τοις μετρητοίς), 10 εκατ. ευρώ από την πλευρά Μαρινόπουλου και 55 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες (15 εκατ. ευρώ εκ των οποίων χορηγούνται με εταιρική εγγύηση του επενδυτή, δηλαδή της Σκλαβενίτης).

Σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό σχέδιο της Σκλαβενίτης, αυτό προβλέπει θετική λειτουργική κερδοφορία από το δεύτερο έτος μετά την ημερομηνία επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, καθαρή κερδοφορία από το τέταρτο έτος, πωλήσεις 1,03 δισ. ευρώ από το πρώτο έτος και επενδύσεις 133 εκατ. ευρώ. Η Σκλαβενίτης θα ελέγχει κατά 100% τη Μαρινόπουλος μέσω νέα εταιρείας, στην οποία οι τράπεζες έχουν δικαίωμα να κεφαλαιοποιήσουν το 25% σε βάθος χρόνου, αν «η άσκηση δεν βγει».