Πολύφερνη νύφη αναδεικνύεται η Aegean Airlines, καθώς έχει δεχτεί προτάσεις στρατηγικής συνεργασίας από επενδυτές από Αμερική, Ευρώπη και Κίνα, χωρίς ωστόσο να είναι κάποια από αυτές σε τελικό στάδιο. Οπως δήλωσε χθες στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» ο πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας Θ. Βασιλάκης, «η ισχυρή πορεία της εταιρείας και οι συνεχείς διακρίσεις της τα τελευταία επτά χρόνια την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική, με αποτέλεσμα να τραβά διαρκώς το επενδυτικό ενδιαφέρον και να εξετάζει διάφορες προτάσεις. Καμιά όμως από αυτές τις συζητήσεις δεν έχει προχωρήσει τόσο ώστε να μπορούμε να αναφερθούμε επίσημα. Ωστόσο, μπορούμε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πέντε προτάσεις από Κίνα, Ευρώπη και Αμερική, χωρίς να θέλω να δώσω λεπτομέρειες».

Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή με μειοψηφικό ποσοστό εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της εταιρείας, με στόχο την έναρξη μιας νέας φάσης ανάπτυξης και αύξησης των μεριδίων της στη διεθνή αγορά. Πηγές της αγοράς ανέφεραν τις προηγούμενες μέρες ότι η Aegean συζητάει με τον κινεζικό όμιλο HNA Hainan για την απόκτηση του 25% της αεροπορικής ελληνικής εταιρείας. Εάν ολοκληρωθεί μια τέτοια συμφωνία, η εταιρεία θα πετύχει την ισχυροποίησή της και θα εξασφαλίσει την απαραίτητη κεφαλαιακή βάση για να εκτελέσει το επενδυτικό πρόγραμμα που απαιτείται για την ανταγωνιστική ανάπτυξή της στη διεθνή αγορά.

Σημειώνεται ότι η HNA Hainan είναι ένας κινέζικος όμιλος με διαφορετικές δραστηριότητες και συμμετοχές. Κατέχει το 9,9% της Deutsche Bank και συμμετέχει σε 13 κινεζικές αεροπορικές εταιρείες και σε έξι διεθνείς. Στην Ευρώπη συμμετέχει στη γαλλική Aigle Azur, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται σε Αμερική και Αφρική.

Από την εφημερίδα "Ελευθερία του Τύπου"