Χωρίς καμία δέσμευση από την πλευρά της «Μαρινόπουλος» για την καταβολή της μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου έληξε χθες η συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων με τη διοίκηση της εταιρείας. «Αυτό που μας έγινε απολύτως σαφές από μεριάς της εργοδοσίας είναι ότι τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης έχουν τελειώσει, και όλα, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, εξαρτώνται από την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου» επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Σωματείο Εργαζομένων της Μαρινόπουλος.

Από τη μεριά του Σωματείου μεταφέρθηκε στη διοίκηση της εταιρείας με κατηγορηματικό τρόπο «η εντονότατη ανησυχία όλων των εργαζομένων καθώς και η αποφασιστικότητα τους να αγωνισθούν με όλα τα μέσα, συσπειρωμένοι όσο ποτέ άλλοτε γύρω από το Σωματείο τους και την Διοίκησή του, προκειμένου να διασφαλίσουν στο ακέραιο τα δικαιώματά τους, όπως αυτά συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία της 1ης Ιουλίου 2016».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, η Διοίκηση του Σωματείου «θεωρεί απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους στον Μαρινόπουλο οι διάφοροι εμπλεκόμενοι φορείς, και αν μη τι άλλο τον θεωρεί προκλητικό και επικίνδυνο. Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που διακυβεύονται τόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας, να στήνεται στην πλάτη τους ολόκληρο επικοινωνιακό παιγνίδι και να προσπαθούν να γείρουν την πλάστιγγα ανάλογα με το ποια μεγάλα συμφέροντα θέλει να εξυπηρετήσει κάθε φορά ο καθένας. Όλοι είδαμε ποιους πραγματικά εξυπηρετεί και ποιους όχι αυτή η εκκρεμότητα».

Το Σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους, «να κλείσουν τα αυτιά τους στις διάφορες κατευθυνόμενες σειρήνες και τα προβοκατόρικα παπαγαλάκια, με όποια ενδυμασία κάθε φορά αυτά παρουσιάζονται και ενωμένοι, συσπειρωμένοι και αγωνιστικά προσανατολισμένοι γύρω από το πανελλαδικό Σωματείο τους, μοναδικό άλλωστε εκφραστή των συμφερόντων τους όπως οι ίδιοι εδώ και δεκαετίες το έχουν αναδείξει, να συνεχίσουν να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο».

Εκκρεμεί και η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Σημειώνεται ότι, εκτός από τη δικαστική απόφαση, εκκρεμεί και η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία εξετάζει τις γνωστοποιήσεις συγκέντρωσης (εστιάζονται σε αλληλοκάλυψη, κυρίως στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Αττική). Σε αυτό το μέτωπο, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιώδες πρόβλημα και σε καμιά περίπτωση η απόφαση της ΕΠΑΝ δεν πρόκειται να δημιουργήσει κώλυμα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Συγκρατημένη ανησυχία για Σκλαβενίτη

Το πρόβλημα, ωστόσο, αγγίζει και τη Σκλαβενίτης, η οποία επενδύει σε οργάνωση και προσαρμογή της λειτουργίας της σε νέα δεδομένα, ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας το ορόσημο της 14 Φεβρουαρίου, που είχε οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία από του MoU, αποτελεί ουσιώδη όρο, ώστε να λειτουργήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει εκπονήσει. Ο οικονομικός παράγοντας μπαίνει επίσης πιεστικός και για τον λόγο εξάντλησης της ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το MoU, το ύψος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 15 εκατ. ευρώ προέρχονται από την εταιρεία Σκλαβενίτης (αποκλειστικά και μόνον για αγορά εμπορευμάτων τοις μετρητοίς), 10 εκατ. ευρώ από την πλευρά Μαρινόπουλου και 55 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες (15 εκατ. ευρώ εκ των οποίων χορηγούνται με εταιρική εγγύηση του επενδυτή, δηλαδή της Σκλαβενίτης).

Σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό σχέδιο της Σκλαβενίτης, αυτό προβλέπει θετική λειτουργική κερδοφορία από το δεύτερο έτος μετά την ημερομηνία επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, καθαρή κερδοφορία από το τέταρτο έτος, πωλήσεις 1,03 δισ. ευρώ από το πρώτο έτος και επενδύσεις 133 εκατ. ευρώ. Η Σκλαβενίτης θα ελέγχει κατά 100% τη Μαρινόπουλος μέσω νέα εταιρείας, στην οποία οι τράπεζες έχουν δικαίωμα να κεφαλαιοποιήσουν το 25% σε βάθος χρόνου, αν «η άσκηση δεν βγει».