Γκρίνιες εκφράζουν οι δανειστές για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τον τομέα της ενέργειας.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας, αλλά μέχρι στιγμής οι σχετικές κινήσεις γίνονται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το άδοξο τέλος της ιδιωτικοποίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, καθώς οι Αζέροι της SOCAR δεν τα βρήκαν με το υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος.

Ομως, εκτός από τη ΔΕΣΦΑ, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει άμεσα να οριστικοποιήσει το μοντέλο και το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης των συμμετοχών του, δηλαδή του 17% της ΔΕΗ, του 65% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και του 35% των ΕΛΠΕ.

Σε ό,τι αφορά την πώληση του 17% της ΔΕΗ, όλα δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, δεδομένου ότι αποτελεί κρίσιμο πολιτικό ζήτημα. Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στη διαδικασία μερικής ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.

Η ανακήρυξη της κινεζικής State Grid ως προτιμητέου επενδυτή για την απόκτηση του 24% του ΑΔΜΗΕ επιταχύνει την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης απόσχισης της θυγατρικής της ΔΕΗ, που διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού.

Αρμόδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα εγκατασταθεί ο νέος μέτοχος μειοψηφίας. Ιδωμεν.