Σε νέα τροχιά μπαίνουν οι ελληνο-αραβικές σχέσεις καθώς η ολοκλήρωση των δύο μεγάλων συμφωνιών για τον Αστέρα και το Ελληνικό, δίνει το πράσινο φως για την προώθηση και άλλων επενδύσεων στην Ελλάδα, από επιχειρήσεις και αραβικά funds. Οι Άραβες επιχειρηματίες και οι κρατικοί επενδυτικοί οργανισμοί έχουν στην ατζέντα τους την ελληνική αγορά και είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνει για πρόσβαση στην Ευρώπη, ξεκινώντας ένα νέο κύκλο επενδύσεων. Η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης αλλά και η παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε σχήματα που συμμετέχουν σημαντικά αραβικά ιδιωτικά και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, αποδεικνύει το αραβικό ενδιαφέρον στην πράξη.

Το ενδιαφέρον μελλοντικών επενδύσεων επικεντρώνεται στην ενέργεια, στις υποδομές, στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και στην ελληνική δραστηριοποίηση στον τομέα των κατασκευών στον αραβικό κόσμο. Ο κλάδος της ενέργειας, κυριαρχεί στο ενδιαφέρον των αράβων επενδυτών, καθώς κεφάλαια από το Ιράν και το Κατάρ αναζητούν ενδεχόμενες συμφωνίες εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου τους στην Ευρώπη, μέσω ελληνικών καναλιών.

Ταυτόχρονα πυκνώνουν οι επαφές Eλλήνων και Αράβων επιχειρηματιών με στόχο την επίτευξη επενδυτικών συνεργασιών στην ενέργεια, στις κατασκευές, στον τουρισμό, στα ακίνητα και στον αγροτικό τομέα. Το Ιράν αποτελεί στόχο δραστηριοποίησης για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις και πλέον προχωρούν οι συζητήσεις για κάποια διατραπεζική συνεργασία, ώστε να διευκολυνθούν οι συναλλαγές και κυρίως να προσελκυσθούν ιρανικά κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.

Η παρουσία αραβικών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά έχει ξεκινήσει από το παρελθόν με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet του αραβικού ομίλου Μassar Investments LLC, συμφερόντων επιχειρηματία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενώ η PCP Capital Partners έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αραβική κατασκευαστική Consolidated Contractors Company (CCC), του κ. Tawfic Khoury, βρίσκεται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, από όπου συντονίζει τη διεθνή δραστηριότητά της ενώ και ο όμιλος Olayan διατηρεί εδώ την έδρα της δραστηριότητάς του και έχει επενδύσει στην Chipita και στο Costa Navarino.
Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ έχει επενδύσει σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας, σε εκτάσεις στην Ζάκυνθο και στη νήσο Οξυά στο Ιόνιο, και μέσω κρατικού fund έχει συμμετάχει στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, ενώ διατηρεί και συμμετοχές σε ενεργειακές θυγατρικές ελληνικών εισηγμένων.

EU Arab World Summit

Με στόχο την ανάπτυξη και προώθηση των οικονομικών σχέσεων με τις αραβικές χώρες ξεκινάει αύριο Πέμπτη η Ευρώ-Αραβίκη Σύνοδος/EU Arab World Summit, μια μεγάλη συνάντηση εκπροσώπων του αραβικού και του ευρωπαϊκού κόσμου που θα αναδείξει τον ξεχωριστό ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας μεταξύ των Αραβικών Κρατών και της ΕΕ.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσική Αθηνών στις 3 και 4 Νοέμβρη τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ τις εργασίες θα ξεκινήσει με ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Θα ακολουθήσει ομιλία του Πρωθυπουργού του Λιβάνου Tamam Saeb Salam, του υπουργού Οικονομίας και Εμπορίου της Ιορδανίας Jawad Anani, του Επίτροπου Δ.Αβραμόπουλου, του υπουργού Εξωτερικών της Παλαιστίνης Dr Riyad Al-Maliki, και του υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ Sultan bin Saad Al Muraikhi.