Διεθνείς διαστάσεις παίρνουν πλέον όλα όσα συνέβησαν χθες με τη σύλληψη του Γιάννη Κουρτάκη και του Παναγιώτη Τζένου με τη διαδικασία του αυτοφώρου μετά από μήνυση του Πάνου Καμμένου.

Μετά τη σωρεία καταδικαστικών δηλώσεων από πολιτικούς, δημοσιογράφους και δημόσια πρόσωπα, η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εξέδωσαν ανακοίνωση για όσα συνέβησαν.

Χαρακτηριστική είναι δε η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων ο οποίος κάνει λόγο για "μία ξεκάθαρη κατάχρηση εξουσίας από τον υπουργό, η οποία φαίνεται να είναι κοινή πρακτική για τον ίδιο".

Διαβάστε τι αναφέρουν η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων:

"Στις 10 Ιανουαρίου η ελληνική αστυνομία συνέλαβε τον εκδότη και τον διευθυντή της εφημερίδας Παραπολιτικά, Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο, μετά από αγωγή που κατέθεσε εναντίον τους για συκοφαντική δυσφήμιση και απόπειρα εκβιασμού ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδικάζουν τη μαζική επιδρομή της αστυνομίας στα γραφεία των Παραπολιτικών και τη σύλληψη των δύο στελεχών.

Ο εκδότης Γιάννης Κουρτάκης είπε ότι προσήλθε οικειοθελώς στο αρχηγείο της αστυνομίας όταν ενημερώθηκε για την αγωγή, την ώρα που ο διευθυντής Παναγιώτης Τζένος είχε συλληφθεί από την αστυνομία στο γραφείο στην Αθήνα.

Ο Πάνος Καμμένος κατέθεσε αγωγή εναντίον του Κουρτάκη και του Τζένου για συκοφαντική δυσφήμιση και απόπειρα εκβίασης μέσω επαναλαμβανόμενων επιθέσεων εναντίον του μέσα από το ραδιόφωνο των Παραπολιτικών για να παραιτηθεί των κατηγοριών ότι ο Κουρτάκης και ο Τζένος έλαβαν μεγάλα ποσά από παράτυπη χρηματοδότηση κρατικού φορέα υγείας.

Ο εισαγγελέας που ερεύνησε την αγωγή, απέρριψε τις κατηγορίες για κακουργηματική εκβίαση και ο Γιάννης Κουρτάκης με τον Παναγιώτη Τζένο αφέθηκαν ελεύθεροι, με τη δίκη για τη συκοφαντική δυσφήμιση να εκκρεμεί.

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), μέλος της ΔΟΔ και της ΕΟΔ, καταδίκασε την αυστηρή αστυνομική δράση κατά δέκα αξιωματικοί εισέβαλαν στην έδρα των Παραπολιτικών και συνέλαβαν τον διευθυντή.

Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων υπέβαλαν προειδοποίηση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Προστασία της Δημοσιογραφίας.

«Από τη δική μας οπτική είναι μία ξεκάθαρη κατάχρηση εξουσίας από τον υπουργό, η οποία φαίνεται να είναι κοινή πρακτική για τον ίδιο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Mogens Blicher Bjerregård.

Ο ισχυρός υπουργός Άμυνας και αρχηγός του δεξιού κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέθεσε το 2015 μια αγωγή € 1.000.000 κοστούμι λίβελο εναντίον του δημοσιογράφου και πολιτικού γελοιογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη. Η υπόθεση θα εξεταστεί από το δικαστήριο αύριο.

Η ΕΣΗΕΑ κυκλοφόρησε μια δήλωση υποστηρίζοντας τον Πετρουλάκη και κάλεσε για μεταρρύθμιση του νόμου για τη δημόσια δυσφήμιση στην Ελλάδα για να σταματήσει η «βιομηχανία» μηνύσεων για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον δημοσιογράφων.

Πηγή: parapolitika.gr