Κλιμακωτά παράβολα με τέσσερις κλίμακες αντί για τρεις για τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων προβλέπει τροπολογία την οποία προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά το αλαλούμ που έχει προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα με τα εκατοντάδες χιλιάδες λανθασμένα ραβασάκια των 250 ευρώ σε ιδιοκτήτες οχημάτων ( μεταξύ των οποίων κλεμμένα ή ακόμα και κανονικά ασφαλισμένα) το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προσαρμόσει σε χαμηλότερα επίπεδα τις επιβαρύνσεις για όσους αγνοήσουν το παράθυρο δεύτερης ευκαιρίας το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 14 Ιουλίου.

Από τις 15 Ιουλίου και μετά, κάθε μέρα είναι «επικίνδυνη» για τη διενέργεια νέων διασταυρώσεων. Η ασφάλιση ανασφάλιστου οχήματος, μετά τις 14 Ιουλίου θα συνοδεύεται από ηλεκτρονικό παράβολο 100 έως 250 ευρώ σε συνάρτηση με τον τύπο και τον κυβισμό του οχήματος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι θα κατατεθεί τροπολογία για να επιστραφούν τα παράβολα που αφορούν τα ανασφάλιστα οχήματα για όσους έχουν ήδη πληρώσει (υπολογίζονται σε 6.000 με 7.000 ιδιοκτήτες). Η σχετική εγκύκλιος έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο και αναμένεται να δημοσιευθεί το επόμενο διάστημα.

Η διαγραφή των παραβόλων σε όσους ήδη καταλογίστηκαν από το σύστημα θα έλθει με την αναμενόμενη τροπολογία ενώ θα υπάρξουν και νέες αλλαγές στις κλίμακες για τα πρόστιμα που υπολογίζεται ότι αφορούν πάνω από 1.100.000 ιδιοκτήτες.

Τα νέα παράβολα-πρόστιμα διαμορφώνονται με βάση τέσσερες αντί για τρεις κλίμακες (όπως είχε αναφερθεί αρχικά):

-100 ευρώ για τα δίτροχα κάτω από 250cc

-150 ευρώ για όλα τα υπόλοιπα δίτροχα

-200 ευρώ ΙΧ κάτω από 1.000cc και

-250 ευρώ για τα υπόλοιπα ΙΧ