Ερχεται η ώρα της αλήθειας για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που συνεχίζουν να κυκλοφορούν χωρίς ασφάλιση, καθώς είναι ζήτημα 24ώρων η ολοκλήρωση του πρώτου κύματος διασταυρώσεων και η αποστολή ειδοποιητηρίων με «καμπάνες» που ξεκινούν από τα 250 ευρώ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των ασφαλιστικών εταιρειών, ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων αγγίζει -αν δεν ξεπερνά- το 1.000.000, εκ των οποίων 200.000 - 300.000 εκτιμάται ότι πρόκειται είτε για οχήματα των οποίων έχουν παραδοθεί πινακίδες είτε για οχήματα του Δημοσίου που δεν ασφαλίζονται. 

Με βάση τη νέα Απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών, οι διασταυρώσεις θα γίνονται, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελευθερία του Τύπου" εφεξής, δύο φορές τον χρόνο. Συγκεκριμένα:
1. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ), με βάση τα διαθέσιμα και τηρούμενα στη ΑΑΔΕ ηλεκτρονικά αρχεία και το αρχείο του Κέντρου Πληροφοριών, θα εντοπίζει με διασταύρωση τα οχήματα που ήταν σε κυκλοφορία θα παράγει αρχείο τυχόν ανασφάλιστων οχημάτων και θα δημιουργεί ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του ελληνικού Δημοσίου ύψους 250 ευρώ.
2. Επόμενο βήμα τα... ραβασάκια στους ιδιοκτήτες των τυχόν ανασφάλιστων οχημάτων, είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, είτε στην ηλεκτρονική θυρίδα μηνυμάτων Taxisnet, είτε στην τελευταία δηλωθείσα από αυτούς ταχυδρομική διεύθυνση.
3. Ο ιδιοκτήτης οχήματος ο οποίος λαμβάνει ειδοποιητήρια επιστολή θα πρέπει να προβαίνει στην ασφάλιση του οχήματος, αφού προηγουμένως πληρώσει το ηλεκτρονικό παράβολο των 250 ευρώ.
4. Σε περίπτωση μη εμφάνισης και μη συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη του οχήματος, η ΔΗΛΕΔ το αργότερο εντός διμήνου αποστέλλει τα στοιχεία του, καθώς και του οχήματός του στην αρμόδια αστυνομική αρχή για τα... περαιτέρω. Για όσους δεν συμμορφωθούν το πρόστιμο για ανασφάλιστα δίκυκλα ανέρχεται στα 250 ευρώ, για επιβατικά αυτοκίνητα στα 500 ευρώ και για φορτηγά στα 1.000 ευρώ. Συν τοις άλλοις προβλέπεται αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος για έξι μήνες, ενώ εάν ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει ζημιά σε άλλο ασφαλισμένο όχημα, τότε προβλέπεται αφαίρεση πινακίδων για δύο χρόνια, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, ποινικές κυρώσεις και τα παραπάνω χρηματικά πρόστιμα.