Κάτι λιγότερο από έναν μήνα έχουν στη διάθεσή τους όσοι κυκλοφορούν με ανασφάλιστα αυτοκίνητα ή δίκυκλα, προκειμένου να τα ασφαλίσουν, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν το «αλμυρό» παράβολο των 250 ευρώ.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του Τύπου» περί δεύτερης ευκαιρίας στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έγινε τελικά δεκτή η εισήγηση με βάση την οποία θα δοθεί προθεσμία έως τις 14 Ιουλίου, προκειμένου όσοι εντοπίστηκαν κατά τις διασταυρώσεις να ασφαλίσουν τα οχήματά τους χωρίς άλλες συνέπειες. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, από τις 15 Ιουλίου και μετά το παράβολο για τους αμελείς θα έχει κλιμάκωση, ανάλογα με τον κυβισμό των ανασφάλιστων οχημάτων (μοτοσικλέτες και ΙΧ), ως εξής:
• Ως 250 κ.ε.: 100 ευρώ.
• Από 250 ως 1.000 κ.ε.: 200 ευρώ.
• Πάνω από 1.000 κ.ε.: 250 ευρώ.

Μέριμνα θα ληφθεί, μάλιστα, και για όσους έχουν καταβάλει το σχετικό παράβολο, καθώς το 250άρι δεν θα συμψηφιστεί με άλλες οφειλές, αλλά θα επιστραφεί σε αυτούς τους περίπου 6.000-7.000 οδηγούς. Και επειδή στις 14 του Ιουλίου θα γίνει νέα διασταύρωση, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να ενημερώσει ότι, με βάση τη νομοθεσία, οι πολίτες οφείλουν να ανανεώνουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των οχημάτων τους πριν από την ημέρα λήξης τους και να τα έχουν ασφαλισμένα, εφόσον δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, ασχέτως εάν τα κινούν ή όχι. Η τελευταία επισήμανση «φωτογραφίζει» πολλές περιπτώσεις οχημάτων που έχουν ακινητοποιηθεί στην επαρχία, χωρίς, όμως, να έχουν παραδοθεί οι πινακίδες τους, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να λάβουν το… ραβασάκι για τα ανασφάλιστα.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση είναι ότι, αν και ο αριθμός των κλεμμένων οχημάτων είναι απίστευτα μεγάλος, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν είχε δώσει το σχετικό αρχείο -δεν υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση- στην ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα οι διασταυρώσεις να βγάλουν άλλα αντ’ άλλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από ένα σύνολο 430.000 αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, που έχουν δηλωθεί ως κλεμμένα, περίπου 300.000 βρίσκονται σε καθεστώς οριστικής απώλειας (έχει παρέλθει το προβλεπόμενο 5μηνο) και πρόκειται να πέσουν τώρα στο σύστημα και, έτσι, να διορθωθούν τα αντίστοιχα λανθασμένα ειδοποιητήρια. Παρά ταύτα, υπάρχει και ένας αριθμός κλεμμένων οχημάτων που δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το αρχείο, καθώς πρόκειται για αστυνομικά τμήματα τα οποία δεν είναι διασυνδεμένα με την κεντρική βάση δεδομένων και οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει οι ίδιοι να κινηθούν για να διορθώσουν τα λάθη.