Ακόμη κι αν συμφωνήσει κανείς με την απόφαση του πρωθυπουργού για τον γνωστό «μποναμά» προς τους αδύναμους συνταξιούχους συμπολίτες μας, ακόμη κι αν δεχθούμε ότι όλα έγιναν σωστά με αυτή την «παροχή», στο πλαίσιο των υποχρεώσεων και των συμφωνιών με τους ξένους δανειστές δεν αλλάζει μια πραγματικότητα, που αγγίζει άμεσα την ουσία των πραγμάτων σε μείζονα βαθμό: Οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης δεν κινούνται εκεί όπου είναι απολύτως εφικτό να ασκηθούν -χωρίς «τυμπανοκρουσίες»- επί μέρους κοινωνικές πολιτικές ανακούφισης πολλών θυμάτων της κρίσης.

Δεν εμποδίζει κανένα «μνημόνιο» και καμία «τρόικα» την κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα πολλά σημαντικά «μικρά» ζητήματα, όπως είναι, για παράδειγμα να λειτουργήσουν με νόμο στα αστικά κέντρα τα χωρίς μεσάζοντες «παζάρια» που προσφέρουν σε πολύ χαμηλές τιμές σε φτωχό κόσμο προϊόντα και τα οποία με έναν ατυχή νόμο του 2014 επιτρέπεται να υπάρχουν μόνο σε οικισμούς μέχρι 3.000 κατοίκων (το ζήτημα έθιζε πρόσφατα σε άρθρο του στην «Ε.τ.Σ.» ο πρ. υπουργός κ. Μανόλης Δρεττάκης, θυμίζοντας και την υπόσχεση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τον νόμο).

Καμία «τρόικα» δεν απαγορεύει στην κυβέρνηση να ασχοληθεί εντατικά με το πρόβλημα που δημιουργείται σε εκατοντάδες ηλικιωμένους εξαιτίας του ότι στο Γηροκομείο Αθηνών λειτουργούν μόνο δύο από τα εννιά κτίριά του. Δεν εμποδίζει καμία «τρόικα», κανένας Σόιμπλε την κυβέρνηση να ανοίξει ταχέως στους άστεγους, που ξεπαγιάζουν σε πάρκα και πεζοδρόμια, έως και στο κέντρο της Αθήνας, τα πολλά κρατικά κτίρια που είναι κλειστά στην Αθήνα (όπως, π.χ., το ογκώδες, κλειστό, χρόνια τώρα, κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Πειραιώς, απέναντι από την πλατεία Κουμουνδούρου). Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Οι τσακισμένοι από την κρίση άστεγοι συμπολίτες μας βρίσκουν φαγητό στα συσσίτια της Εκκλησίας, των δήμων και των εθελοντών ιδιωτών. Αλλά η στέγαση είναι φοβερό πρόβλημα για αυτούς, ιδιαίτερα τον χειμώνα. Υπάρχουν πολλά που μπορεί να σχεδιάσει και να κάνει μια κυβέρνηση σε όλα τα «μικρά» προβλήματα, αξιοποιώντας κρατικές υποδομές, επιμέρους δημόσιους φορείς, συλλόγους και ιδρύματα σχετικά με παροχή υπηρεσιών υγείας, διατροφής, στέγασης, συγκέντρωσης πόρων και ψυχολογικής στήριξης των εκατοντάδων χιλιάδων νεόπτωχων συμπατριωτών μας σε όλη την Ελλάδα. 

Είναι μεγάλη ντροπή για την κυβέρνηση, για τα πολιτικά κόμματα, για το κράτος, για το δημοκρατικό Σύνταγμά μας, για εμάς όλους το θέαμα ανθρώπων που κοιμούνται τις νύχτες στα παγωμένα πεζοδρόμια των οδών και στους πάγκους των πλατειών της πόλης των Αθηνών. Ημέρες Χριστουγέννων και το δράμα των θυμάτων της μεγάλης κρίσης δεν έχει τέλος. Ας φροντίσουν όλοι αυτοί οι αδρανείς πλην «προβεβλημένοι» της ελληνικής πολιτικής, οι εραστές των «επικοινωνιακών» κόλπων, να πάψουν, έστω αυτές τις χειμωνιάτικες ημέρες, να χαμογελούν ανοήτως σε δημόσιες εμφανίσεις τους και να περιφέρονται χωρίς αιδώ, προκλητικοί, σε ακριβά κοσμικά «στέκια» της Αθήνας και σε «χάι» εκτός πρωτευούσης, σικ «προορισμούς». Οι αδρανείς ας προσέξουν τουλάχιστον τις συμπεριφορές τους, σε μια Ελλάδα που εξαιτίας τους βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στα τέλματα της εθνικής κρίσης και στέλνει οικονομικά και ψυχολογικά διαλυμένους πολίτες στα πεζοδρόμια και τους νέους της χώρας στο εξωτερικό. Χριστούγεννα 2016.