Είναι ολοφάνερο, πλέον, ότι οι περιβόητες «συζητήσεις αρχηγών» τη Βουλή όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτε το θετικό στην πολιτική σκηνή, αλλά, αντιθέτως, επιδεινώνουν το κακό κλίμα που επικρατεί σ’ αυτήν. Το κλίμα που έχει ήδη διαμορφωθεί στο πεδίο των αντιπαραθέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, πλέον, πολιτικά αντιπαραγωγικό. Και ουδόλως συμβάλλει, βεβαίως, στη δημιουργία ενός πολιτικού περιβάλλοντος το οποίο θα ευνοούσε συνθήκες «επανεκκίνησης» της πραγματικής οικονομίας. Χωρίς αμφιβολία, οι κυβερνητικοί χειρισμοί σε μια σειρά σοβαρά θέματα, η πολύμηνη αβεβαιότητα που δημιουργεί η διαπραγματευτική τακτική με το σύστημα των ξένων δανειστών, καθώς και ζητήματα κακής έως απολύτως απαράδεκτης συμπεριφοράς στελεχών της κυβέρνησης προκαλούν αντιδράσεις στην πολιτική σκηνή. Και, φυσικά, η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει την ένταση της κριτικής της προς τον πρωθυπουργό.

Ομως, δυστυχώς, «συζητήσεις αρχηγών» στη Βουλή, όπως αυτή της περασμένης Δευτέρας, οδηγούν μόνο σε ακόμα μία παθιασμένη, διχαστικού χαρακτήρα αντιπαράθεση απέναντι σε μια κουρασμένη και απογοητευμένη ελληνική κοινωνία. Και μάλιστα αυτό συνέβη στη Βουλή για δύο θέματα, τις συμπεριφορές των Π. Καμμένου και Π. Πολάκη, που είχαν ήδη κριθεί και έντονα αποδοκιμαστεί από πολιτικούς, πολίτες, μέσα ενημέρωσης και προσωπικότητες με ισχυρή άποψη στη δημόσια σκηνή. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είχε ήδη «καλύψει» με απόλυτο τρόπο τους δύο υπουργούς του. Ηταν, συνεπώς, εξαρχής βέβαιο ότι η «συζήτηση» δεν θα ήταν παρά ακόμα μία «μονομαχία» μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, που δεν θα οδηγούσε σε κανένα πολιτικό αποτέλεσμα. Μόνο πολιτικό μίσος εκτοξευόταν από τις δύο πλευρές στη διάρκεια της «συζήτησης» στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Είναι αλήθεια ότι οι πολιτικές επιλογές, η προκλητική πλέον ασυνέπεια θέσεων και οι συμπεριφορές της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα προκαλούν ευλόγως έντονες αντιδράσεις σε πολιτικούς και πολίτες. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εκ του Συντάγματος όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση για έλεγχο των έργων της κυβέρνησης. Ομως, στην παρούσα φάση, ο φορτωμένος με λάθη και εντυπωσιακές πολιτικές «τούμπες» πρωθυπουργός φαίνεται να έχει σημειώσει και μια τακτική επιτυχία: Με τις προκλητικές συμπεριφορές του και το αλαζονικό ύφος του, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στον πρόεδρο της ΝΔ, κ. Μητσοτάκη, και τον έχει παρασύρει εκεί όπου θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στην εμπέδωση κλίματος ΠΟΛΩΣΗΣ. Διότι αυτή την πόλωση υπολογίζει να έχει ως (το μόνο) «βαρύ πυροβολικό» του στις -όποτε- επόμενες εκλογές ο κ. Τσίπρας. Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, με την πεποίθηση ότι «οι εκλογές θα αργήσουν», υποστηρίζουν σε ιδιαίτερες συζητήσεις τους ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο θα κάνει ό,τι το δυνατόν, ώστε ο έντονος «εκνευρισμός» του «νεοφιλελεύθερου μεταρρυθμιστή» ηγέτη της ΝΔ και οι επιθέσεις του κατά της «Αριστεράς» να διατηρούνται αμείωτες. Η «παγίδα» είναι ανοικτή.