Πότε θα λήξει, άραγε, αυτή η ιστορία; Να τα βάζει κάθε κυβέρνηση με τις προηγούμενες για ό,τι κακό συμβαίνει στη χώρα, για ό,τι «παραλαμβάνει» παίρνοντας την εξουσία; Το ξεκίνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981, όταν, προκειμένου να δικαιολογήσει τις δικές του σχεδιασμένες «φιλολαϊκές» παροχές και «παρεμβάσεις», ισχυριζόταν στις δημόσιες ομιλίες του πως «παρέλαβε» από τη Νέα Δημοκρατία «καμένη γη»! Ουδόλως ίσχυε αυτό στην πραγματικότητα (όλα τα οικονομικά στοιχεία του 1974-1981 το επιβεβαιώνουν απόλυτα), αλλά ο επιδέξιος, ταλαντούχος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ το «πέρασε» αυτό σε μια κοινωνική πλειοψηφία, που μεθούσε με τον ριζοσπαστικό, σοσιαλιστικό λόγο του. Το τρικ πέτυχε. Από τότε δεν υπήρξε ποτέ μια κυβέρνηση που να μην ισχυρίστηκε πως αγωνίζεται σκληρά υπό αντίξοες συνθήκες, επειδή οι προκάτοχοί της απέτυχαν στα έργα τους και φόρτωσαν με νέα προβλήματα τους επόμενους.

Σήμερα, το φαινόμενο επαναλαμβάνεται, και μάλιστα εμπλουτισμένο με μια νέα «λογική». Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποδίδει κάθε πρόβλημά της, κάθε αποτυχία της, κάθε διαχειριστική δυσκολία στις σχέσεις της με τους ξένους δανειστές στο ότι «παρέλαβε» μια οικονομία που κατέστρεφαν επί δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Προκειμένου, δηλαδή, να παρακάμψει τα στοιχεία της οικονομικής κατάστασης που «παρέλαβε» τον Ιανουάριο 2015, βάζει στον λογαριασμό της την... 40ετία των κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης!

Πώς να διορθώσεις, αλήθεια, σε δύο χρόνια, τις αμαρτίες σαράντα χρόνων ;Το πονεμένο ερώτημα βάζει, λυπημένος, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζουν, βεβαίως, κάποιοι παράγοντες της αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό ότι «παρέλαβε» το 2015, όχι ολόκληρη τη Μεταπολίτευση, αλλά την κατάσταση στην οποίαν βρισκόταν η οικονομία στο τέλος του 2014. Από το σημείο αυτό ξεκίνησε η δική του πορεία. Και σημασία έχει το ότι, σήμερα, έτος 2017, οι εξελίξεις έφεραν σε σαφώς χειρότερη κατάσταση τη σοβαρά τραυματισμένη οικονομία της χώρας που παρέλαβε ο κ. Τσίπρας προ διετίας. Οποιες και όσο βαριές κι αν είναι οι ευθύνες προηγούμενων κυβερνήσεων του 2012-2014, δεν «αθωώνουν» αυτομάτως την κυβέρνηση της Αριστεράς για τα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις παραλείψεις της - πόσω μάλλον όταν ο πρωθυπουργός οδηγεί σήμερα τα πράγματα σε συμβατότητα με τη πιο σκληρή γερμανική γραμμή των δανειστών.

Ομως, το κακό δεν φαίνεται ότι μπορεί προσεχώς να εγκαταλείψει τον πολιτικό στίβο της χώρας. Ηδη η αντιπολίτευση, και πρώτη η αξιωματική, αποδοκιμάζει με σκληρά λόγια τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση. Και αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να αμφιβάλλουμε πως, αν και όταν ο κ. Τσίπρας χάσει τις επόμενες εκλογές, ο επόμενος πρωθυπουργός θα αποδίδει κάθε δική του «δύσκολη» πολιτική απόφαση στα όσα άσχημα και ελεεινά «παρέλαβε» κι αυτός απ’ τον προκάτοχό του.

Δυστυχώς για η χώρα και την κοινωνία της, αυτή η μίζερη πολυετής «παράδοση» έχει οδηγήσει -και θα οδηγεί, όσο θα αντέχει- στη διαρκή μεγέθυνση του κακού που «παραλαμβάνει» κάθε νέα κυβέρνηση.